Kultúra

Határtalan design a Kiscelli Múzeumban

Új helyszínen, a Kiscelli Múzeumban látható idén a Határtalan design kiállítás, amely tizennégy ország több mint százötven dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének munkáit mutatja be szombattól.

Határtalan design a Kiscelli Múzeumban
Szigeti Szilvia kurátor bemutatja a Határtalan design című kiállítást újságíróknak Budapesten, a Kiscelli Múzeumban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szombattól november 15-ig látható Határtalan design elnevezésű tárlat mai sajtóbejárásán az óbudai Kiscelli Múzeum igazgatója, Rostás Péter elmondta, a kiállítás főkurátorai, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás Magyarország és Európa legjobb dizájnereinek munkáiból válogattak, figyelemmel az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra is.

Szigeti Szilvia emlékeztetett arra, hogy a Határtalan design kiállítás a kényszerűen elhagyott Bálna után érkezett új helyszínre, a Kiscelli Múzeum impresszív, szakrális tere azonban kiváló közeget teremt a bemutatott tárgyaknak. Szigeti azt is hozzátette: a szervezők fontos célja volt kilépni a design megszokott közegéből és nemcsak esztetizáló tárgyakat felkutatni, hanem a dizájnerek gondolkodását is bemutatni

A sajtóbejáráson az is kiderült, a kiállításon látható tárgyak, a bemutatott projektek és a kapcsolódó programok mind a különféle művészeti ágak - a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint az előadóművészet - termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák.

A Határtalan design című kiállítás Budapesten, a Kiscelli Múzeumban 2020. október 7-én. A tárlat október 10-től november 15-ig látogatható
A Határtalan design című kiállítás Budapesten, a Kiscelli Múzeumban 2020. október 7-én. A tárlat október 10-től november 15-ig látogatható
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A cseh, dán, észt, holland, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák alkotók munkáit felvonultató válogatásban ezért szűkebben értelmezett dizájntárgyak - egyedi, kis szériás, illetve sorozatban gyártott bútorok, lakáskiegészítők, szőnyegek és lakástextilek - mellett prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek és az ezekről készült filmek, a fenntartható fejlődést szolgáló, környezettudatos és a civil közösségek társadalomformáló szerepét hangsúlyozó felvetések, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művek egyaránt szerepelnek majd.

A Határtalan Design egy szűkebb válogatása Budapest után Pozsonyban, majd Bécsben is bemutatkozik majd. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Design Hét Budapest programsorozat részeként megrendezett kiállítás november 15-ig látogatható a Kiscelli Múzeumban.

Kapcsolódó írásaink