Kultúra

A krimiíró szabályai

A szellemes és mindvégig izgalmas Tőrbe ejtve című krimivígjátékban Rian Johnson rendező–forgatókönyvíró arra emlékezteti a nézőt, hogy bármi is történt, megismerheti az igazságot

Rian Johnson Tőrbe ejtve című filmjében néhány örökössel csúnya tréfát űz az idős családfő, Harlan Thrombey (Christopher Plummer). Ugyanis minden vagyonát fiatal és kedves, Uruguayból bevándorolt ápolónőjére (Ana de Armas) hagyja.

A krimiíró szabályai
Daniel Craig ezúttal fáradt vidéki detektívet alakít, akit senki nem vesz komolyan
Fotó: Freeman Film

Igen gonosz dolog ez. Hiszen, amíg élt az öreg Thrombey, folyton azt hirdette, hogy aki betartja a szabályait, az mindent megkap tőle. Bele is gebedt a családja becsülettel, hogy mindenben megfeleljen az éltes családfőnek, aki a nyolcvanötödik születésnapján elvágja a saját torkát. Talán nem a legszokványosabb módja ez az öngyilkosságnak, de senki nem kételkedik abban, hogy ez történhetett. Csak egy valaki: Benoit Blanc (Daniel Craig) detektív, aki annyira nincs a helyzet magaslatán, hogy eleinte azt sem tudja, ki bérelte fel.

A család kétségbeesetten keresi a megoldást, hogy a végrendeletet megtámadhassa. Martát, az ápolónőt zsarolják illegális bevándorló édesanyjával, hogy a továbbiakban majd az örökségen marakodhassanak egymással.

Hogy valójában mi történt Throm­bey-val, az idős krimiíróval, és mi az igazság, az csak két embert érdekel: Blanc nyomozót és Martát, az ápolónőt, aki a rigolyás öregember igaz barátja volt. Így aztán Marta azt is tudja, hogy az öreg nem gonoszságból változtatta meg a végrendeletét, hanem azért, mert azt gondolta, az önfeladással biztosított anyagi háttér megnyomorította a gyerekeit, unokáit.

Rian Johnson – aki olyan pompás filmeket rendezett, mint a Looper – A jövő gyilkosa vagy a Star Wars Az utolsó jedik című epizódja – szemmel láthatóan szeretett volna írni és rendezni egy saját „Agatha Christie-krimit”, és ez olyannyira sikerült is neki, hogy a Tőrbe ejtve című film forgatókönyvét Oscar-díjra jelölték, és hamarosan forog az új epizód.

Johnson parádés szereplőgárdát vont be a keserédes krimivígjátékba, és mindenkit úgy láthattunk a vásznon, ahogy még sosem. Daniel Craig ezúttal fáradt és sebezhető vidéki detektív, akit senki nem vesz komolyan, de éppen a bizonytalansága altatja el a nagyon is éber gyilkost annyira, hogy felfedje magát. Jamie Lee Curtis (Linda Drysdale) szorgos üzletasszony, aki elformátlanodott a pénzhajszolásban és az apjának való kényszeres megfelelésben. Don Johnson (Linda férje) bizonytalan, befelé forduló férfi, nem szép titkokkal. Chris Evans (Ransom Drysdale), akit a legtöbben mint Amerika kapitányt ismerik – ezúttal negatív hőst alakít.

Rian Johnson filmjeit nem ússzuk meg pusztán izgalmas történetekkel és jól megírt hősökkel. Mindig valami többről, másról van szó. Johnson bármilyen messziről képes minket visszavezetni az igazsághoz, a megtisztuláshoz, az egyensúlyhoz, és nem ritkán a bennünk élő belső gyermekhez is. Sosem állítja azt, hogy nem kockázatos ez az út, hogy nem kell változnunk, áldozatot hoznunk, a fejünket kapkodva százszor is átértékelnünk az ítéleteinket, de mire lezárulnak a történetei, átvágunk vele és hőseivel a kietlen tájon, amely elválaszt attól a világtól, ahol a mesék mindig jól végződnek. 

Tőrbe ejtve (Knives Out)
Amerikai krimivígjáték, 2019, 130 perc
Rendezte: Rian Johnson
10/9

Kapcsolódó írásaink

Interjú Weöres Sándorral

ĀMegjelent Bódy Gábor Egybegyűjtött filmművészeti írásainak második kötete: szinopszisok, dialóglisták, forgatókönyvek és jegyzetek a Psychétől a Kutya éji daláig

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom