Kultúra

Medvék és emberek a mozivásznon

Dino Buzzati Medvevilág Szicíliában című világhírű meséjét Lorenzo Mattotti olasz származású rendező a Kecskemétfilm munkatársaival vitte animációs filmre. Az olasz származású rendező ugyanazokkal a  magyar rajzfilmesekkel dolgozott, akik az Oscar-díjra jelölt A vörös teknőst készítették.

Medvék és emberek a mozivásznon
Jelenet a Medvevilág Szicíliában (La famosa invasione degli orsi in Sicilia) c. filmből
Fotó: Indigo Film

A történet szerint két szicíliai mutatványos a téli erdőn kel át, és a havazás elől egy barlangba behúzódva felébresztenek egy öreg medvét. Hogy ne egye meg őket a hatalmas mackó, odaadják az elemózsiájukat, és mondanak neki egy mesét a régi időkből, amikor a medvék királya, Leander hatalmas medveseregével lezúdult a városba élelemért, és hogy a király fiát, Tónit, akit az emberek elraboltak, megtalálják. A medvék nem tudták, hogy az emberek, élükön a csúf természetű nagyherceggel és Ambróziusszal, a varázslóval, meg akarják ölni őket.

Ám a mackókatonák nem hagyták magukat, és a nagyherceg szolgálatában sokat szenvedő Ambróziusz is a medvék mellé állt át. A harcok után olyan idők jöttek, amikor az emberek és medvék békességben élnek egymással a hercegi városban.

Noha a lenyűgöző képi világú, nyolcvankét perces mesét a hat éven felüli korosztálynak ajánlják, a felnőtteket is az utolsó pillanatig leköti a meglehetősen tömény cselekményű film.

Elgondolkodhatunk azon, kié ez a bolygó, kié itt a föld. Csak az emberé? Vagy az állaté és a növényé is? Tudunk-e békességben élni az állatvilággal, és vajon jó helyen húzzuk-e meg az ember és az állat, a civilizáció és a természet közti határokat.

Dino Buzzati Medvevilág Szicíliában című világhírű meséjét Lorenzo Mattotti olasz származású rendező a Kecskemétfilm munkatársaival vitte animációs filmre
A lenyűgöző képi világú, tömény cselekményű, hat éven felülieknek ajánlott alkotás a felnőtteket is az utolsó pillanatig leköti
Fotó: Indigo Film

Leander király és fia, Tóni története arról is szól, mit jelent a hatalom, a felelősség ma és mindenkor. Mikor helyesebb akár visszavonulót fújni a közösség (a medvelélek) védelmében. A két mutatványos a téli barlangban odáig mondja el a történetet, ameddig Buzzati először 1945-ben megjelent meséje tart a szép megjelenésű, magyarul is kiadott meséskönyvben (Ab Ovo Kiadó, 2004, fordította: Barna Imre), majd meglepetésre az öreg medve meséli tovább, hogy a modern időkben, a modern és a régi időkből származó kísértések közepette miképpen is végződött a medvék városi élete. A rajzfilmesek a nagyhercegi palota folyosóját ábrázoló képsorral tisztelegnek Dino Buzzati előtt, aki maga rajzolta a meséskönyve illusztrációit. Tavaly a Cannes-i filmfesztiválon, az Animeé Fesztiválon, amely egyébként a világ legjelentősebb animációs filmfesztiválja, valamint a Magyar Animációs Filmfesztiválon is bemutatták az alkotást.

A Medvevilág Szicíliában című animációs film magyar szinkronnal július 16-tól látható számos budapesti és vidéki moziban.

Medvevilág Szicíliában (La famosa invasione degli orsi in Sicilia)
Olasz–francia animációs film, 82 perc, 2020
Rendezte: Lorenzo Mattotti
10/9

Kapcsolódó írásaink