Kultúra

Dzsessztől a filmpiknikig a Balaton körül

Navracsics Tibor: A legfontosabb, hogy Veszprém és a Balaton az ország és Európa új kulturális régiójává váljon

Filmpiknikkel, irodalommal, könnyű és klasszikus zenével, valamint kortárs tánccal készülnek augusztus közepétől a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt szervezői, ezzel is megkezdve a felkészülést 2023-ra – jelentette be Navracsics Tibor, az EKF program kormánybiztosa a tegnapi veszprémi sajtótájékoztatón.

Dzsessztől a filmpiknikig a Balaton körül
Nyártól kezdik a felkészülést a 2023-as EKF-re
Fotó: Veszprém–Balaton 2023 Zrt.

Mint kiemelte, első rendezvényük az idén tízéves Rozé, Rizling és Jazz Napok sorozata, amelyet augusztus 16. és 23. között rendeznek meg a veszprémi Óváros téren. Az eseményen a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, a hazai dzsesszélet és a dzsesszel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg az érdeklődők. Ezt követi a Veszprémi Utcazene Fesztivál augusztus 26. és 29. között, ahol a délutáni idősávban fiatal magyar zenekarok lépnek fel, este pedig Európa és a világ legkülönbözőbb pontjai­ról érkező utcazenészek állnak a színpadokra.

Az augusztus 27. és 29. között látogatható Kőfeszten a folklór áll a középpontban, ám a közönség bőven talál könnyűzenei, színházi és irodalmi programokat is.

Navracsics Tibor az eseményen hangsúlyozta: „Számunkra az a legfontosabb, hogy Veszprém és a Balaton az ország és Európa új kreatív és kulturális régiójává váljon. A saját szervezésű eseményeink is minden esetben az EKF program céljait hivatottak szolgálni. Az első ilyen nagyszabású rendezvényünk, ami már a Balatont is érinti, a Filmpiknik, amivel szeretnénk újra meghonosítani a régió­ban a filmet mint művészeti ágat.” A Filmpiknikre, amelyen ingyenes vetítéseket tartanak, több ezer embert várnak a szervezők. Az ország legújabb filmes eseményén szeptember 3. és 5. között a Magyar Mozgókép Szemle díjazottjait nézhetjük meg, de közönségtalálkozókon is részt vehetünk.

Továbbá az EKF program szervezői együttműködnek az Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztivállal, a TÁNC Fesztiváljával, a Salvatore Quasimodo Költőfesztivállal és a Music Hungary Konferenciával is. Október 1-jén, a zene világnapján a város zenei együtteseinek hagyományos programjait is támogatják.

Bővebb információkat az EKF új weboldalán, a Veszprembalaton2023.hu címen érhetnek el az érdeklődők.

Kapcsolódó írásaink