Kultúra

Tovább szépül a Városliget

Liget Budapest Projekt: nyár végéig elkészül a terepjátszótér és az új sportcentrum is – Ősszel a Kis botanikus kertet, míg év végén a promenádot vehetik birtokukba a látogatók

Több multifunkciós sportpálya, újabb kutyás élménypark, különleges terepjátszótér és futókör is elkészül nyár végéig a Városligetben – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A városligeti parkfejlesztés második ütemében átadják a hangulatos városligeti promenádot és a megújult Kis botanikus kertet is.

Tovább szépül a Városliget
Számos kültéri fitneszeszköz is helyet kap a megújuló területen
Fotó: Városliget Zrt.

Miközben az utóbbi napokban több intézmény, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Teátrumi Társaság és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is arra kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Városligeti Építési Szabályzat módosításával ne lehetetlenítse el a Városligeti Színház visszaépítését, a végéhez közeledik a Városliget száz hektáros parkját érintő kert- és táj­építészeti felújítás második üteme. A Fővárosi Önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom megszűnésével mintegy 93 ezer négyzetméternyi zöldfelület újul meg őszre, és az előzetesen tervezett több mint kétszáz lombos fa ültetése elől is elhárult az akadály – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint emlékeztetett, a Liget Budapest Projekt eddig megvalósult család-, gyermek- és sportbarát fejlesztései – például a kutyás élménypark, az ifjúsági sportpályák, a megújult Vakok kertje és a Nagyjátszótér – több százezer látogatót vonzottak.

A parkfejlesztés második ütemé­ben a Nagyjátszótér szomszédságában kialakításra kerülő mintegy tizenhétezer négyzetméteres terepjátszótér domborzati adottságai révén egyedi, organikus formavilágú játékterekkel, rollerezésre, görkorcsolyázásra, szaladgálásra tervezett pályákkal várja a nagyobb gyerekeket. Skateboardpálya, rolleresek és BMX-esek számára tervezett pumptrackpálya, valamint mászófalak kínálnak kalandokat
a legnagyobb biztonság mellett, hiszen a játékok alá eséscsillapító gumiburkolatot helyeztek el.

A közleményből kiderül, hogy a területen teljesen rehabilitálják a növényzetet, lombos fákat, több ezer cserjét és évelő növényt ültetnek. A terepjátszótér munkálatai előrehaladott állapotban vannak, várhatóan nyár végéig lezárulnak. Szintén nyár végétől egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja majd a látogatókat. A parkrész különlegessége, hogy elkülönített területet kapnak a kis- és a nagytestű kutyák.

Gyorgyevics Benedek arra is kitért: a Liget Budapest Projekt kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültérijáték-funkciókra. Ennek legfontosabb állomása az Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út szomszédságában található terület teljes megújítása, ahol a korábbi, leromlott állapotú sportpályákat alapjaiban újítják meg, és további pályákkal, modern öltözőkkel egészítik ki. Az új sportcentrumban így két foglalható, kivilágított pálya, valamint három ingyenesen használható multifunkcionális pálya épül. A területen asztalitenisz- és sakkasztalok is helyet kapnak, de számos kültéri fitnesz­eszközt is elhelyeznek, a kényelmet pedig akadálymentesített öltözők, ivókutak, kerékpártárolók szolgálják. A nyitás a nyár második felében várható. A két kilométer hosszúságú új futópálya, amelyet ősszel adnak át, teljes hosszában kivilágított lesz.

A vezérigazgató felhívta arra is a figyelmet, hogy a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyeri eredeti fényét a Kis botanikus kert is, amelynek állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott. A megújuló kertbe 335 fajta növény több mint 35 ezer egyedét ültetik el őszig. Az Ötvenhatosok terén, az egykori betonfelületű parkoló helyén épülő mélygarázs felett egy promenádot alakítanak ki két hektárnyi területen. Az elegáns sétány és a park határán 600 négyzetméter területű, ülőbútorokkal kialakított pihenőtér és egy 80 négyzetméteres díszmedence is helyet kap. A promenádot év végén vehetik birtokukba a látogatók.

Kapcsolódó írásaink