Kultúra

Ötvenéves Miklósa Erika operaénekesnő

Az Éj királynőjét több mint ötszázszor énekelte – Minden műfajban otthonosan mozog az operától a portugál fadóig

Ötvenedik születésnapját ünne­pelte tegnap Miklósa Erika Kossuth-díjas opera-énekesnő, akinek leghíresebb szerepe az Éj királynője Mozart A varázsfuvola című operájából.

Ötvenéves Miklósa Erika operaénekesnő
Pillanatok alatt lett világsztár
Fotó: MH

A kiskunhalasi születésű lány tizenkilenc évesen egy apróhirdetésre jelentkezett egy próbaéneklésre az Operaházban énektanárával, Berdál Valériával. Már akkor is A varázsfuvola Éj királynője-áriáját énekelte, ami az operairodalom egyik legnehezebb koloratúrszoprán áriája. Legnagyobb meglepeté­sére szerződtették, s húszévesen ő lett az intézményben minden idők legfiatalabb magánénekese.

Később Hamari Júlia énekesnő figyelt fel rá, s amikor 1993-ban Stuttgartban együtt léptek fel, egy erről készült amatőr felvétel eljutott egy külföldi impresszárióhoz, és elindult nemzetközi pályafutása. A tanulást nem hagyta abba, Philadelphiában, majd a milánói Scalában volt ösztöndíjas. A Magyar Állami Operaháznak 1999-ig volt tagja, azóta fellépett a világ legjelentősebb operaházaiban. A New York-i Metropolitan színpadán 2004-ben debütált az Éj királynőjeként. A szerepet több mint ötszáz alkalommal énekelte. Énekesnőnek vallja magát, műfaji korlátok nélkül. A 2011-ben kiadott Másképp című albumán a latinos dallamok és a dzsessz világába kirándult, de énekelt argentin tangót és portugál fadót is. Művészete elismeréseként 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével, 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2008-ban a Magyar Művészetért Díjat vehette át. A Kossuth-díjat 2010-ben, míg a Prima Primissima Díjat 2012-ben kapta meg. Az utóbbi években a Virtuózok klasszikus zenei televíziós tehetségkutató egyik zsűritagja, és Batta András zenetörténésszel vezeti a Partitúra című műsort. Néhány hete választották be a Halhatatlanok Társulatának tagjai közé.

Kapcsolódó írásaink