Kultúra

Okoskiállítások Ausztriában

A magyar szakemberek nagyon igényes munkát végeznek, ezt pedig külföldön is fontos megmutatni – nyilatkozta lapunknak Báló Zoltán muzeológus

Applikációk, virtuális múzeumlátogatások segítik a történelem és a művészet iránt érdeklődőket Ausztriában a koronavírus-járvány idején. A munkát magyar szakemberek is segítik – erről beszélt lapunknak Báló Zoltán muzeológus.

Okoskiállítások Ausztriában
Báló Zoltán, Nagy Andor nagykövet, Günter Fuhrmann, a Cantat Heritage alapítója
Fotó: Cantat Heritage

A múzeumok és kiállítóhelyek Európa-szerte zárva tartanak a koronavírus-járvány miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy megszűnt minden lehetőség a műalkotások megismerésére. A közeljövőben például aligha tudjuk megnézni élőben azt a bécsi magyar nagykövetségen található festményciklust, amely Mária Terézia koronázását örökíti meg. Alaposan megismerhetjük azonban a történelmi forrásként is fontos festmények részleteit és a rajtuk zajló eseményeket egy online (www.kroenungszyklus.at), valamint a nagykövetség épületében is elérhető alkalmazáson keresztül, amelyet a Cantat Heritage készített.

Az „okoskiállítások” létrehozásával foglalkozó bécsi vállalkozás magyarországi kapcsolataiért a vajdasági születésű, Szegeden diplomázott muzeológus és kurátor, Báló Zoltán felel. Lapunknak elmondta, Ausztriában a járványhelyzet miatt a legtöbb múzeum most csak digitálisan érhető el a látogatóknak, s ők is szeretnék bővíteni az ilyen módon elérhető alkotások körét. Legújabb fejlesztésük, a Zoom-a-pic lehetővé teszi, hogy festményeket vagy egész helyiségeket mutassanak be háromszázhatvan fokos körképben. Így bejárhatjuk például a számítógépünkön vagy a telefonunkon az Osztrák Örökségvédelmi Hivatal (BDA) termeit, köztük Ferenc magyar király egykori szobáját – ezt éppen a koronavírus-járvány miatt tették online is mindenki számára elérhetővé. A képekhez hang, audioguide is tartozik. „Ez egy teljesen új technika, a virtuális tárlatvezetéshez nem szükségesek saját eszközök a múzeumok részéről, a látogatóknak pedig nem kell letölteniük semmilyen applikációt, egyszerűen egy kihelyezett QR-kód beolvasásával hozzáférhetnek az extra tartalmakhoz, információkhoz” – hangsúlyozta lapunknak Báló Zoltán.

A Salzburghoz közeli Hohenwerfen várában hologram segítségével elevenítenek fel egy boszorkánypert, amit színészek játszottak el. Ebben és a kiállítás többi részében is közreműködtek magyar szakemberek, például egy pécsi szabóság készített kosztümöket. „Ősszel, a tervek szerint, a bécsi Coburg-palotában mutatják be I. Ferdinánd bolgár cár édesanyját, Klementinát, aki kora legnagyobb influenszere volt, közismert személyiség Bécsben, akinek Bulgária is sokat köszönhet” – magyarázta Báló Zoltán, hozzátéve, az elsősorban a 19. századi divattal foglalkozó tárlat létrehozásában az Iparművészeti Múzeum és a Kiscelli Múzeum is segítségükre volt. Hangsúlyozta: igyekszik minél többet együtt dolgozni a honfitársaival, hiszen a magyar szakemberek nagyon igényes munkát végeznek, ezt pedig külföldön is fontos megmutatni.

Kapcsolódó írásaink