Kultúra

Elhunyt Krzysztof Penderecki, lengyel zeneszerző

Gyász

Nyolcvanhat évesen, hosszú és súlyos betegség után tegnap elhunyt Krzysztof Penderecki, többszörös Grammy-díjas lengyel zeneszerző, karmester, zenepedagógus. Nemzetközi ismertséget a hirosimai atomtámadás áldozatainak emléket állító Gyászének hozott számára 1959-ben.

Elhunyt Krzysztof Penderecki, lengyel zeneszerző
Krzysztof Penderecki
Fotó: AFP

Leghíresebb alkotásai közé tartozik a münsteri katedrális megépítésének kétszázadik évfordulója alkalmából szerzett Lukács passió és az 1970-es gdanski sortűz áldozatai­nak emlékére született Lengyel rekviem. Penderecki már fiatalon a zenei avantgárd egyik vezére lett, korai művei Webern, Boulez és Sztravinszkij hatását tükrözik, a hetvenes években azonban eltávolodott a formabontó technikáktól. Zenéje hallható a Stephen King regényéből készült Ragyogásban, Martin Scorsese Viharszigetében és Andrzej Wajdának a katyni mészárlásról szóló történelmi drámájában is. Penderecki 1972 óta vezényelt, gyakran saját darabjait is, mert úgy vélte: nem lehet hiteles zeneszerző, aki nem tudja beleképzelni magát az előadó helyzetébe. Élete fő művének a dél-lengyelországi Luslawicében 2013-ban megnyitott, nevét viselő zenei központot nevezte. Többször járt Magyarországon, legutóbb 2016-ban. „Penderecki életműve korszakalkotó volt Lengyelország és a világ kultúrájában” – írta megemlékezésében Andrzej Duda lengyel államfő a Twitteren.

Kapcsolódó írásaink

Tradíció és jövőkép

ĀVigh Andrea: Az európai klasszikus zenéből eredő gyökereink nagyon fontosak, ezekből táplálkozva újulunk meg és nyitunk a világra: ez Liszt filozófiája – A Zeneakadémia rektora szerint tehetséggondozással sokkal jobbá tehetjük a társadalmat