Kultúra

A szeretethez tényleg nem kellenek szavak

Pedagógus anya írt könyvet nem beszélő, autista kisfia hétköznapjairól

Mi történik azután, hogy az ember megkapja a gyermekéről az autizmusdiagnózist? Attól kezdve örökké a „miért pont ő?” kérdéseket fogja feltenni magának? Lehet vidámnak lenni egy autista gyerekkel a családban? Igen: az autista gyermeket nevelő szülők sem sírnak otthon mindennap. Feldolgozzák, hogy átrendeződött az életük, és képesek lehetnek a boldogságra. Persze vannak jobb és rosszabb napok.

A szeretethez tényleg nem kellenek szavak
Z. Kiss Zalán, a Pokolgép gitárosa és Z. Kiss Adrienn pedagógus a gyerekekkel
Fotó: MH

Mindez abból a megható, egyben humoros könyvből derül ki, amelyet Z. Kiss Adrienn pedagógus írt A szeretethez nem kellenek szavak – Egy autista kisfiú hétköznapjai címmel. A történetből megismerhetjük három fiú, az édesapa Zalán, a nagyfiú, Csongi és a kis Beni hétköznapjait az anyuka szemszögéből. A nagyobbik fiú autista, nem beszél, ám ugyanúgy szeret, mint a többi gyermek. A szerző titkolt vágya volt, hogy nem beszélő gyermeke nevében bemutassa mindenkinek: a szeretethez tényleg nem kellenek szavak. Az író tizenkilenc történetet mesél el a könyvben, amelyeket a család életéből gyűjtött össze, azt mutatja be, hogy bár a szülők sokszor nehéz helyzetekkel találják szembe magukat, a humor ezeken is átsegítheti őket.

Z. Kiss Adrienn nem engedte meg, hogy az autizmus „elvegye” a humorérzékét, ezért tud nevetni azokban a helyzetekben, amikor kár volna veszekednie a kisfiával. A könyvhöz CD-melléklet is jár, amelyen Adrienn férje, Z. Kiss Zalán, a Pokolgép együttes gitárosa Tulipános kert című dala hallható, amit az autizmus világnapjára írt. Minden könyv árából ötszáz forinttal támogatják a bentlakásos Autisták Védőotthonát.

Hangverseny az autistákért: Várdai István a Zeneakadémián

Az autizmussal élőkért ad jótékonysági koncertet Várdai István január 13-án a Zeneakadémián. A 11. Ferences Jótékonysági Esten Fejérvári Zoltán zongoraművész és Pusker Júlia hegedűművész is közreműködik. A ferencesek által működtetett gyöngyösi Autista Segítőközpont javára rendezett jótékonysági koncert házigazdája a Liszt-díjas csellóművész, Várdai István, aki művészbarátaival Kodály, Bartók és Dvořák szerzeményeivel tölti be a Zeneakadémia nagytermét. A hangverseny második részének kuriózuma Friedrich Gulda osztrák zongoravirtuóz legismertebb műve, az 1982-ben komponált csellóverseny lesz. Az autizmussal élők javára megrendezett est két védnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek.
(SK)

Kapcsolódó írásaink

India mindig ad valamit

ĀEgyedül három gyerekkel és az autizmussal egy távoli országban – erről szól a Karmaváltás című könyv