Kultúra

A keresztény könnyűzenét támogatja a kormány

A zenei képzést és hangszervásárlást támogató programmal segíti a keresztény könnyűzenét játszó fiatalok kiteljesedését a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a Hagyományok Házában.

A keresztény könnyűzenét támogatja a kormány
A keresztény könnyűzenét támogató program indult a Hagyományok Házában
Fotó: MH

"Ez a program akadályokat akar lebontani olyan fiatalok előtt, akik szívesen zenélnének, szívesen vennének részt egy zenekarban, kórusban és lehet, hogy az első lépéseket már meg is tették, de ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni, külső segítségre van szükségük" - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Ezért a program keretében a kormány 500 millió forint értékben biztosít támogatást hangszerek vásárlásához profi zenekarok, kezdő zenekarok és határon túli zenekarok számára - tette hozzá.

A parlamenti államtitkár a program másik fontos elemeként említette a zenészek képzésének és tehetséggondozásuk támogatását, amelyre 260 millió forint támogatást nyújt a kabinet.

Ez a támogatás felhasználható arra is, ha valaki tömegképzésben vagy szűkebb körű képzésben vagy akár teljesen professzionális képzésben akar részt venni - tette hozzá.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a keresztény könnyűzenét támogató program elősegíti, hogy a zenei alkotók a zenén keresztül is átéljék hitüket és közösségeket hozzanak létre.

Megjegyezte: sok olyan ismert énekes él a világban, aki valahol egy templomban, egyházi közösségben vagy vallási könnyűzenei zenekarban, gospel kórusban ismerkedhetett meg a zenével, ott szerezhette meg a zenei alapokat, amely a világhírig repítette később.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, aki egy tárgyból, hangszerből hangot tud előcsalogatni, az életre kelti azt, és kulcsot talál más emberek lelkéhez. Aki pedig ezzel a "lélekkulcs birtokossággal" jól bánik, az közösséget tud kialakítani, ami a magyar kultúra számára nagy érték.

Megjegyezte továbbá, a kabinet a program keretében az elmúlt években sok támogatást biztosított a templomi orgonák felújításához, ennek során eddig több mint 50 olyan települést kerestek fel, ahol az orgona évek óta porosodott, nem tudták megszólaltatni. Örömét fejezte ki, hogy a támogatás segítségével kisebb felújítással, tisztítással, hangolással ezek az orgonák ismét életre keltek a templomokban.

Csengettyűs gyapjúbárány és csuhéangyal

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a felújított Budai Vigadó, a Hagyományok Háza idén is megrendezi Ünnepváró programsorozatát és adventi vásárát. December 13. és 15. között kézműves vásárok szemet gyönyörködtető népművészeti termékeivel, workshopokkal, táncos és zenés előadásokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, és karácsonyi, családi programokkal várják az érdeklődőket.

December 13-án 11 órától kézműves vásárral veszi kezdetét az Ünnepváró programsorozat a Hagyományok Házában. Aznap hirdetik ki a karácsonyi rajzpályázat eredményeit, lesz aprók tánca, felnőtteknek szóló mese-est, valamint egy különleges ünnepre hangolódó koncert, a Népművészet Ifjú Mestere díjas Navratil Andrea közreműködésével.

A műhelyekben a közös alkotás öröme és meghitt hangulata is garantált
A műhelyekben a közös alkotás öröme és meghitt hangulata is garantált
Fotó: Hagyományok Háza


 
December 14-én délelőtt Bognár Szilvia tart majd családi- és gyerekkoncertet, emellett kiadványvásárral, karácsonyi mesekönyv-lemez előadással, tekerős gyerektáncházzal várják az érdeklődőket, valamint a kézműves workshopon lehetőség lesz gyertyát mártani, diócsörgőt vagy fémdomborítással karácsonyfát készíteni.  Délután 5 órától Navratil Andrea Új csillagnak új királya című, ízes humorral fűszerezett és megrendítő pillanatokban gazdag karácsonyi koncertjét mutatja be a Kobzos zenekar közreműködésével. Este tartják a Hagyományok Háza Összefogás táncházát is a hagyományőrző mestereinkért, amely az Ünnepváró vásár keretében nem csak az évad záró, ingyenes tánctanítása és táncháza lesz, hanem egyúttal egy felajánló táncház is, hiszen mindenkitől szívesen fogadják majd a hozzájárulást a hagyományőrző mestereink támogatására. Ezen az estén éjszakába nyúlik adventi vásár a Hagyományok Háza Átriumában, hiszen a kiállító kézművesek a táncház alatt is árusítják portékáikat.

Szombaton a fotókabin is látogatható lesz, ahol egyedi kellékekkel lehet különleges csoportképeket készíteni, a virtuális Hagyományok Háza pedig a legmodernebb képalkotó technológia segítségével repíti el az érdeklődőt egy másik dimenzióba.
 
Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a Dúdolj! Ringass! Táncolj! című családi foglalkozással indul a nap, majd koncertek és kézműves foglalkozások lesznek. A délelőtt folyamán csuhé és gyékény felhasználásával karácsonyi kopogtatót és karácsonyfát, délután pedig csengettyűs gyapjúbárányt és csuhéangyalt készíthetnek az érdeklődők. Napközben Csoóri Julianna és a Kerek zenekar készül egy adventi hangulattal fűszerezett interaktív családi koncerttel, majd a Bahorka Társulat Téli mese című különleges, ünnepi hangulatú családi előadásán vehetnek részt az érdeklődők.
Természetesen a karácsonyi időszakban elengedhetetlen forralt bor és meleg tea, ezek mellett különböző karácsonyi finomságok megkóstolására is lehetőség lesz.
 
A vásár három napja alatt ajándékkészítő műhelyeit is megnyitja a Hagyományok Háza, ahol többek között gyapjúfilcből készült karácsonyi angyalkát, népi gyöngygallért, nemezlovacskát, levendulával töltött kékfestő karácsonyfadíszt, bútorfestő technikával készült ékszereket és karácsonyfadíszeket is készíthetnek majd. A műhelyekben a közös alkotás öröme és meghitt hangulata is garantált.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom