Kultúra

Kiosztották a XIX. Lakiteleki Filmszemle díjait

Az erdélyi rendező, Daczó Katalin A völgy hangja című filmje kapta a XIX. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet péntek délelőtt adtak át. A lapunk által felajánlott különdíjat Peresztegi Hanna nyerte el, de munkatársunk, Katona László alkotását is díjazták a rendezvényen.

Kiosztották a XIX. Lakiteleki Filmszemle díjait
Daczó Katalin kapta a filmszemle fődíját
Fotó: MH/Katona László

A szerdán kezdődött, Kósa Ferenc emlékére meghirdetett XIX. Lakiteleki Filmszemlét a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány a Dunaversitas Egyesülettel és a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen rendezte meg. A harmincegy filmet felvonultató versenyprogram zsűrijében helyet kapott mások mellett Agócs Sándor költő, Dippold Pál író, lapunk szerkesztője, Novák Emil, Balázs Béla-díjas filmrendező, Pilhál György, a Magyar Nemzet publicistája, Siklósi Beatrix, a köztelevízió kulturális csatornája, az M5 igazgatója és Szakolczay Lajos, Széchenyi-díjas irodalomtörténész; elnöke Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező-producer volt. A mustra elismeréseit pénteken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adta át.

A fődíjat, a Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által felajánlott egymillió forintot Daczó Katalin erdélyi rendező kapta A völgy hangja című alkotásáért, és átvehette a Nemzeti Művelődési Intézet különdíját is. Az Országgyűlés elnökének díját Lukács Csaba, a Miniszterelnökségét pedig Fazakas Szabolcs és Barabás Árpád székelyudvarhelyi alkotók érdemelték ki.

A lapunk által felajánlott különdíjat: a Magyar Hírlap nagyinterjúját és féléves előfizetését Peresztegi Hanna budapesti rendező nyerte el Címkék nélkül című alkotásával. A díjat Petán Péter, lapunk főszerkesztője adta át.

A Magyar Hírlap különdíja Peresztegi Hanna budapesti rendezőé lett
A Magyar Hírlap különdíja Peresztegi Hanna budapesti rendezőé lett
Fotó: MH/Katona László

Katona László, lapunk munkatársának A Taplász című filmje is elismerést érdemelt, a Petőfi Népe különdíjat kapta.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Kairosz Kiadó elismerését a Szeretünk itt élni című filmért a recski Gál Tamás kapta. Díjazták Csuja László Kilenc hónap háborúját is: a Herendi Porcelán Manufaktúra és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is elismerte. A gálán Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke bejelentette, hogy a XX. Lakiteleki Filmszemle felhívását jövőre teszik közzé és 2021-ben rendezik meg.

Kapcsolódó írásaink