Kultúra

Szabados György-napot rendez a Magyar Művészeti Akadémia

Szabados György-napot rendez a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) könyv- és portréfilm-bemutatóval, valamint kerekasztal-beszélgetéssel és koncerttel november 21-én Budapesten.

Szabados György-napot rendez a Magyar Művészeti Akadémia
Szabados György (1939-2011) Kossuth-díjas zeneszerző, zongorista és dzsesszzenész
Fotó: szellemkeponline.hu

Szabados György (1939-2011) Kossuth-díjas zeneszerző, zongorista és dzsesszzenész életművéről nyolc magyar és külföldi szerző - köztük Bert Noglik német zenetörténész, Binder Károly zongorista és Kodolányi Gyula költő - fog beszélgetni az MMA Andrássy úti irodaházában. Ugyanitt mutatják be a Szabados címet viselő kötetet, amely az első szakmai elemzés a zeneköltő muzsikájáról - mondta el Bicskei Zoltán filmrendező, az MMA rendes tagja kedden Budapesten.

Hozzáfűzte: a program este Medgyesi Gabriella Szabados György-portréfilmjének bemutatójával, majd dzsesszkoncerttel folytatódik a Pesti Vigadóban. A koncerten a Grencsó Open Collective Szabados György-kompozíciókat játszik, a vendégszólisták Dresch Mihály és Mezei Szilárd lesznek.

Szabados György egy teljesen konvenciómentes, szabad és őszinte gondolat- és zenei világot képviselt. Pontosan látta az összefüggéseket, ki tudta iktatni a jelentéktelen dolgokat - fogalmazott a sajtótájékoztatón Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenész, aki több mint 10 évig zenélt együtt a zongoristával.

Fejérvári Gergely, az MMA Könyvkiadó vezető szerkesztője hangsúlyozta: a Szabados György-napra készült kötetet nem egy teljességre törekvő, nagy összegző monográfiának szánták - egy ilyen munka továbbra is várat magára -, inkább csak irányokat, szempontokat szerettek volna kijelölni az eddig teljesen feldolgozatlan életmű megragadására.

A könyv első blokkjában Szabados György két írása olvasható, a másodikban a zenéjéről lehet olvasni magyar és külföldi zenetörténészektől és zenészektől. A könyv harmadik része A kormányzó halála című Szabados-opera keletkezéstörténetéről, fogadtatásáról szól - emelte ki Fejérváry Gergely, aki kitért arra is, hogy Szabados György nem csupán a magyar improvizatív zene kiemelkedő alakja, hanem egy nagyon jelentős gondolkodó is volt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom