Kultúra

Újévi koncerttel indítja az évet a Zeneakadémia

Beethoven és Rahmanyinov a fókuszban – Fellépnek a Bécsi Szimfonikusok, Sir John Eliot Gardiner és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is – Köszöntik a hetvenöt éves Rolla Jánost

Hagyományteremtő célú, de a szokványostól némileg eltérő újévi koncerttel köszönti a Zeneakadémia a 2020-as esztendőt, amelynek bérletprogramját tegnap mutatták be az intézményben, a bécsi klasszikus zeneszerző, Ludwig van Beethoven kétszázötvenedik születésnapját ünneplő emlékév koncertjei mellett.

Újévi koncerttel indítja az évet a Zeneakadémia
Balázs János ízelítőt ad a májusi zongoraestek programjából a Ránki Teremben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Fantasztikus eseményeink lesznek 2020-ban, köztük a hagyományteremtő céllal, és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával együttműködésben rendezett újévi koncertünk, amelynek különleges műsorát Vásáry Tamás dirigálja majd” – jelentette be Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora az intézmény jövő évi koncertjeit és bérleteit bemutató sajtótájékoztatón tegnap. A rektor hozzátette: az új elképzelés, amelyben a tehetséggondozás is nagy hangsúlyt kap, az intézmény többi programjával együtt nagyszerűen reprezentálja a Zeneakadémia mibenlétét. „Azt a küldetést, hogy Liszt örökségét méltón közvetítsük, nem lehet feladni” – hangsúlyozta Vigh.

Ebben a szellemben ismertette Csonka András programigazgató a 2020-as év bérletes programját, amelyben megtalálhatóak a már megszokott tematikájú koncertműsorok, a hagyományoknak megfelelően kiemelt figyelmet fordítva a kamarazenére. A bérletek közül kiemelkedik A zenekar mesterei sorozat, amelynek új szezonjában a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát mások mellett Dennis Russel Davies és Gilbert Varga is vezényli, de külön hangversenysorozattal köszöntik a hetvenöt éves Rolla Jánost is. A három koncertből álló programban a Zeneakadémia Kamarazene­kara mellett például a világhírű francia zongoraművész, David Fray lép majd fel. A legjobb vonósnégyeseket felvonultató sorozatban minden kvartettnek lesz vendégművésze, a Kamarazene Nagyteremre tavaszi koncertjein pedig olyan világhírű magyar művészek közreműködnek, mint Baráti Kristóf, Várdai István vagy Perényi Miklós. A Vokális Zene Mesterei bérlet áprilisi hangversenyére ismét Budapestre érkezik Sir John Eliot Gardiner és a Monteverdi Kórus, de orgonamuzsika is várja az érdeklődőket.

Csonka a bérletek közül még kiemelte a Beethoven Plusz-sorozatot, amely a bécsi klasszikus zeneszerző születésének kétszázötvenedik évfordulóját ünneplő emlékév része. Ennek nyitányaként januárban a Bécsi Szimfonikusok adnak koncertet a nagyteremben, a svájci karmester, Philippe Jordan vezényletével (aki jelenleg a párizsi, 2020-tól a bécsi Staatsoper igazgatója is). „Beethoven egy estén elhangzó V. és VI. szimfóniája kitűnő felütése lesz a sorozatnak, amelyben aztán azokra a zeneszerzőkre is koncentrálunk, akik belőle építkeztek, különös tekintettel Sosztakovicsra” – emelte ki. Lapunk kérdésére a programigazgató az intézmény Zeneakadémia Extra elnevezésű szolgáltatásáról is beszélt, amely az online regisztrált, feliratkozott látogatóknak plusz kedvezményeket biztosít, amellett, hogy lehetőséget ad pontosabb tájékoztatásukra, például műsorváltozások, vagy forgalmi korlátozások esetén.

A 2020 áprilisától decemberig tartó magyarországi emlékévet a martonvásári Agroverzum a Zeneakadémiával, Martonvásár Önkormányzatával és a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve rendezi meg annak apropóján is, hogy a zeneszerző születése mellett kétszázötven éve jutott a Brunszvik-család tulajdonába a birtok, ahol később Beethoven is vendégeskedett – hangsúlyozta Balázs Ervin, Széchenyi-díjas kertészmérnök, az Agroverzum és az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának főigazgatója. Hozzátette: a Zeneakadémia szakmai támogatásával havonta egy alkalommal zenés tárlatvezetésekkel, zenepedagógiai foglalkozásokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket, a Nemzeti Filharmonikusok pedig a megszokottaktól eltérően összesen hat koncertet adnak majd nyáron: eljátsszák mind a kilenc szimfóniát. Az intézmény közreműködésével megújul a martonvásári Brunszvik-kastélybeli Beethoven Emlékmúzeum állandó kiállítása is. A két teremmel kibővülő tárlatról Péteri Lóránt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenetudományi Tanszékének vezetője elmondta: egy globálissá vált jelenség lokális oldalát szeretnék megmutatni. „Szeretnénk közelebb hozni őt a fiatal közönséghez is” – hangsúlyozta Péteri.

„A Beethoven-túladagolás elkerülése érdekében májusban Rahmanyinovra helyezzük a hangsúlyt” – emelte ki Balázs János zongoraművész, aki a Hamar Zsolt vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekarral együtt két különleges hangversenyt ad majd. A koncertek a Liszthez közel álló, a transzcendentális zongoratechnikát és zeneszerzést folytató Szergej Rahmanyinov teljes életművét felölelik, hiszen mind a négy zongoraversenyt, illetve a Paganini-variációkat is bemutatjuk – hangsúlyozta a Kossuth-díjas zongorista. A májusi Rahmanyinov-estekre jegyek még nem kaphatóak, a bérletek azonban már megvásárolhatóak online és a Zeneakadémia jegypénztáraiban is.

Kapcsolódó írásaink