Kultúra

Egymillió forintért kelt el Ady Endre egyik képeslapja

Elárverezték Ady Endre egyik, Lajos öccsének írt képeslapját, amiben a költő többek között vérbajáról és Lédával való kapcsolatárról is ír. A levél kimagasló összegért, egymillió forintért talált gazdára.

Egymillió forintért kelt el Ady Endre egyik képeslapja
Magánlevelezésből származó képeslapért még senki nem fizetett ennyit
Fotó: antikvárium.hu

A költő 1910-ben megírt, öccsének címzett levele előtt már évek óta Párizsban élt szerelmével, Lédával és az ő férjével, Diósy Ödönnel. A képeslapon azt írja Ady, hogy Diósyéknál „nagy baj van”, és hogy „fenerosszul” van - írja a Bors.

Bár sokáig jól éltek hármasban, az író és Léda férje között ekkoriban már teljesen elmérgesedett a viszony. Erről árulkodik a levél is, ami a költő életét és hagyatékát ismerők között már korábban sem volt ismeretlen, ugyanis néhány éve már felbukkant egy aukción, de senki sem licitált rá. Akkor 400 ezer forintért kiáltották ki.
 

Ady Endre 1910-ben írt levele
Ady Endre párizsi képeslapja
Fotó: antikvárium.hu

Az antikvarium.hu tulajdonosa a lap érdeklődésére elmondta, hogy az egymillió forint nagyon magas ár, hiszen magánlevelezésből származó képeslapért még senki nem fizetett ennyit. Chovanecz Balázs azt feltételezi, hogy az Ady-év kelthette fel a gyűjtők érdeklődését. 

Kapcsolódó írásaink