Kultúra

Magyar dokumentumfilm nyert Locarnóban

Nemzetközi filmsiker

Szabó Réka táncművész-filmrendező (képünkön) A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját szombaton, a díjat személyesen vette át az alkotó.

Magyar dokumentumfilm nyert Locarnóban
Szabó Réka táncművész-filmrendező
Fotó: MH

A harmincadik alkalommal megtartott svájci seregszemlén hét dokumentumfilm közül választotta ki a nemzetközi zsűri a nyertes alkotást.

Az egész estés dokumentumfilm a Tünet Együttes 2015-ben bemutatott Sóvirág című előadásának próbafolyamatát mutatja be. Az említett színpadi produkciót, amelyet a Vígszínházban, az akkor 90 éves Fahidi Éva holokauszt-túlélő és a nála hatvan évvel fiatalabb Cuhorka Emese táncművész főszereplésével mutattak be, Szabó rendezte. Az alkotó az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott, később táncosként számtalan magyar és külföldi koreográfussal dolgozott, miközben a Műszaki Egyetemen tanított. Társulata, a 2002-ben alapított Tünet Együttes meghatározó a hazai táncéletben. A létezés eufó­riája a szarajevói fesztivál versenyprogramjában is megtekinthető, szeptember 12-től vetítik a magyar mozik.