Kultúra

„Ez érzelmekkel teli, erős és durva lesz”

Noha a VOLT-on már jártak, a Szigeten először lépett fel az amerikai metalcore-banda, az Of Mice & Men. Szerda esti koncertjük előtt kérdeztük az együttes dobosát, Valentino Arteagát új albumukról, a rocksztárságról és John Steinbeckről.

„Ez érzelmekkel teli, erős és durva lesz”
Az Of Mice & Men dobosa, Valentino Arteaga
Fotó: MH/Görgényi Levente

Tavaly jelent meg az Of Mice & Men életében váltást jelentő Defy albuma, az egyesült államokbeli Orange megyéből számazó metalcore banda ezen már az egészségügyi okok miatt távozott Austin Carlile énekes nélkül, Aaron Pauley basszusgitáros frontemberré változtatása mellett dolgozott. A zenekar azonban idén már újabb albumot rakott össze, amit nemsokára már hallgathatnak is a rajongók.

Szeptember 27-én jelenik meg új albumotok, az EARTHANDSKY, idén nyáron pedig már be is mutattátok címadó dalát, az Earth & Sky-t. Hogy fogadta a közönség?

Hihetetlenül jól, nekünk pedig emiatt duplán nehéz tartanunk a szánk róla, mert máris szeretnénk mindenkinek megmutatni az egész lemezt, mert ez az új album minden, ami maga az Of Mice & Men és amit a rajongók szeretnek bennünk.

Maga az Earth & Sky dal hangzásvilága egyfajta sarokköve lesz az új korongnak?

Mi inkább pillérnek hívjuk, de ugyanúgy az összes többi dalt is. Az a legjobb, amikor egy albumot egyformán tartanak, szépen aláboltoznak a dalok, most viszont nem mondhatjuk, hogy hagytunk ezen a lemezen bármi töltelék dalt, minden pillérünk kőkeményen fogja tartani az egész szerkezetet.

Ez odacsap majd az arcokba, érzelmekkel teli, erős, sötét és durva lesz!

Hogy visszatérjek a kérdésre pontosabban, nem feltétlen lesz az egész ilyen zeneileg, minden dalnak megvan a maga egyénisége.

Idén ünneplitek fennállásotok tízéves évfordulóját. Hogy érzitek, mi változott, visszatekintve az elmúlt évtizedre?

Először is, sosem gondoltuk volna, hogy a zenekar majd ilyen népszerű lesz. De a legfontosabb változás az, hogy az elején megírtunk pár dalt, bumm, na ez jó, ez ütős lett, de nem igazán volt vele célunk. És az évek alatt megtaláltuk, mi is a mi célunk valójában: a közönség. A rajongók, akik az ilyen, Szigethez hasonló fesztiválokra jönnek és kiszakítják magukat az otthon kényelméből, hogy egy hétig bulizzanak, velünk izzadjanak, tiszta kosz meg sár legyenek. Na ez a zenei közösség a mi mozgatórugónk. Ezért is akartuk ezt az albumot kiadni, hogy megmutassuk a közönségünknek, nem csupán szeretjük és támogatjuk őket ebben és megköszönjük a kitartásukat, illetve hogy megmutassuk nekik, hogy tíz év elteltével is ugyanaz a kemény banda maradtunk, akiket megkedveltek.

Terveztek más műfajok felé kalandozni a későbbiekben?

Tulajdonképpen mi egy olyan csapat vagyunk, akik nem próbálják megváltoztatni a rájuk ragasztott címkéket. Orange megyéből származó metalcore zenekar - ez abszolút jó így. A közönség is akkor támogat egy együttest a leginkább, ha látja, hogy teljesen őszinte a színpadon és felvállalja azt, ami. Nem érezzük magunkat hatalmas rocksztároknak, csak átlagos arcoknak, olyanoknak mint akik az első sorokból néznek vissza ránk. Nem igazán van szükségünk arra, hogy kísérletezzünk, imádjuk az eredeti Of Mice & Men-t. Büszkék vagyunk rá és arra, amit elértünk, van vagy hatvan saját dalunk, azért ez nagyon durva, néha fel sem tudjuk fogni, most tuti el sem tudnánk játszani a felét. Az, hogy most itt vagyunk a Szigeten, először életünkben és játszhatunk este tízkor a tömegnek, olyan lendületet ad, mintha csak most kezdtük volna ezt az egészet.

Mintha csak most kezdtük volna ezt az egészet...
Mintha csak most kezdtük volna ezt az egészet...
Fotó: MH/Görgényi Levente

Elárulod, miért lett az együttes neve egy John Steinbeck-regény (Egerek és emberek) címe?

Nem is annyira a regény története volt hatással a névadásra, inkább az érzés, hogy mennyire fontos nekünk követni és keresni az amerikai álmot. Szeretnénk zenészekként örökké élni és ezt a rajongóink adhatják meg nekünk, ezért is próbálunk közösséget kovácsolni mindannyiunkból. A nevünk egy alternatív eredete Robert Burns skót költőtől ered, aki az Egy egérhez című költeményében azt írta:

„Ember s egér legszebb terve
Gyakran csaló
S öröm helyett bút, keservet
Nyújt a való.”

(Lévay József fordítása)

Ezt mi úgy értelmezzük, hogy tervezhetünk bátran, felkészülhetünk mindenre, de a megvalósítás során, nem feltétlen sikerülnek a dolgok terv szerint. Azt viszont már nekünk kell eldönteni, hogy mennyire lesz negatív a következmény, én hiszek abban, hogy amikor egy ajtó bezárul előttünk, egy másik kinyílik és azt meg kell találni. Mi megtaláltuk az ajtónkat a zenében.

Maradtok még a Szigeten a koncert után? Melyik előadó érdekel benneteket legjobban a fesztiválról?

Igazság szerint csak a szerdai nap fellépőit néztük meg, mert hamarosan tovább kell utaznunk, sok koncertünk lesz még a nyáron. Az biztos, hogy a koncert után még maradunk este, reméljük elcsípünk valamit Ed Sheeran bulijából. Az a csávó nagyon nagy varázsló a gitárral.

Mikor jöttök legközelebb hozzánk?

Léptünk már fel a VOLT-on, most a Szigeten, azt tervezzük, hogy mielőbb visszatérünk zúzni.

Kapcsolódó írásaink