Kultúra

Gilbert Varga a Pannon Filharmonikusok új karmestere

Bogányi Tibor társdirigense

Gilbert Varga, a néhai Varga Tibor hegedűművész-karmester brit fővárosban született, nemzetközileg ismert fia szerződést kötött a Pannon Filharmonikusokkal, ezzel a formáció lett az első és egyetlen magyarországi zenekar, amelynél pozíciót vállalt a dirigens.

Ezzel mostanra két külföldön élő magyar karmester hazajöttében van érdeme a pécsi együttesnek: a hatvanhét éves alkotó ezentúl Bogányi Tiborral közösen tölti be a vezető karmesteri pozíciót a szimfonikus zenekar élén. A Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es évadában több mint 130 zenemű hangzott el, Bogányi ebben az évadban is a változatos műsor-összeállításával szinte minden koncerten telt ház előtt dirigálta a Pannon Filharmonikusokat a Kodály Központban és a Müpa színpadán is. A fellépéseken a vendégművészek és karmesterek legjava – többek között Banda Ádám, Benjamin Schmid, Leonardo Sini, Balázs János, Eötvös Péter, Mácsai Pál, Nika Gorić – lépett színpadra. Az együttes Pécs kiemelt kulturális produktumaként részt vett a város jelentős együttműködéseiben, többek között a Domingo Classics és SHIFF 2018 filmzenei, illetve a XXII. Európai Bordal Fesztiválon is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom