Kultúra

Bőrbe kötött laptoptól a hordozható tévéig

Aranydiplomás iparművészek a Vigadóban: jelmez-, textil-, bútor- és formatervezők mellett grafikusművészek munkái is megtekinthetők a retrospektív tárlaton

Bőrbe kötött laptoptól a hordozható tévéig
A Videoton egyik formatervezője keze alól került ki a nagy, sztereó rádiósmagnó is
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Egy életpálya kiteljesedése, bölcsességek megszerzése mind-mind belefér a fél évszázadnyi rohanó időbe. A Pesti Vigadóban július 19-ig megtekinthető Aranydiplomások kiállításon most tizenhat, 1968-ban a Zugligeti úton végzett iparművész tekint vissza pályafutására.

Egy olyan pályafutásra, amely ama bizonyos „3T”, vagyis a tiltottak–tűrtek–támogatottak árnyékában szökkent szárba és teljesedett ki a későbbiekben. Ennek a hármasságnak a zord idejében, amikor a hatalom rajta terpeszkedett a kultúrán is. Amikor azt is meghatározták, mi jöhet be Nyugatról, s mi az, ami feltétlenül a vasfüggönyön kívül marad. De már-már 1968-at írtak, mikor az évfolyam elkészítette a diplomamunkáit, aztán pedig szárnyat bontottak, próbáltak elindulni valamerre az életben. A nagykanizsai születésű Tóth Tibor Pál belsőépítész és bútortervező egyszerűbb útja szülővárosába, a Kanizsa Bútorgyárba vezetett, de az évfolyamtársát, Ősz Ilonát nyolc év múlva már Dániában találjuk, ahol aztán kibontakozhat festői, grafikusi tehetsége. Most mind a ketten itt vannak, Ősz Ilona a Jelenések könyvének illusztrációi mellett két plakátot küldött, Tóth Tibor Pál, aki épületeket is tervezett, most a Római-partra még 1967-ben megálmodott Csónak-ház tervdokumentációját állította ki.

Harsay Ilona világéletében legszívesebben a bőrrel dolgozott, kedvelheti is a tapintását, hiszen az ide elhozott öreg könyvek mellett a laptopját is bőrbe kötötte. Amúgy évtizedek óta a Szkéné Színház jelmeztervezője, de talán épp a bőrök miatt alkotott jelmezeket a Rockszínháznak, de az Operának és a Nemzeti Színháznak is. A plakátokat is bemutató rimaszombati Czapp György grafikusként dolgozik, és tanárként tovább is adja azt, amit ötven esztendeje megtanult. Percz Bulcsú belsőépítészként és bútortervezőként a Videoton egyik meghatározó formatervezője lett. S mint most a tárlaton kiderült, a keze alól került ki a cég ismert hordozható tévéje és nagy, sztereó rádiósmagnója is. Simon Judit az idők folyamán a kiállítások berendezésére, építészetére szakosodott, és meg is mutathatta a tudását a Budapesti Nemzetközi Vásárok és Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállítások és Vásárok hosszú sora mellett külföldön is. A kolozsvári születésű Balázs Ildikó, Süli Erzsébet, Tankó Judit és végső soron Uresch Zsuzsa is a textilnél maradt. Ruhát terveznek, festenek, megvalósítanak, és a Németországban élő Uresch divat, az öltözködés történetében szakíróként is otthon van. Petrovics László építész és tervezőművész pedig a Balaton-felvidéken és az északi part hegyei között érzi magát igazán jól. Itt valósultak meg épületei, tájba illő házai, kápolnája és kolumbáriuma is. A most is tanító Budavári István János szerszám- és gépipari formatervezőként diplomázott, meg is alkotta az M41-es és az M63-as dízelmozdonyok „ruháját”, és persze néhány itt bemutatott műszer borítását is.

Hill Klára formatervező diplomamunkája a Budavári Sikló új kocsijának a terve volt, aztán később készített új írószercsaládot a szebb napokat látott ICO márkának. Most éppen „mesekirakatokat” rendez be a gyermekek legnagyobb örömére. Győri Károly formatervező-grafikus is megmaradt a szakmában, ő egyik friss munkáját, a Chateau Vincent márkanéven futó italok csomagolását küldte el a tárlatra. A rozsnyói születésű, de 1971-től Genfben élő Kuchta Klára választott lakóhelyének készített nap- és lézerórát, de fényinstallációiról és performance-airól is ismert. És legvégül – szép gesztus – ott van egy táblán annak a nyolc évfolyamtársnak neve is, akik már nem élnek.

Kapcsolódó írásaink