Kultúra

A Netflix készít sorozatot Neil Gaiman legendás képregényéből

Neil Gaiman fantasyregényei után hamarosan a brit író kultikus képregényéből, a Sandmanből is filmfeldolgozás készülhet.

A Netflix készít sorozatot Neil Gaiman legendás képregényéből
A Sandmant minden idők egyik legnagyobb hatású képregényeként tartják számon
Fotó: MH

A The Hollywood Reporter információi szerint DC Entertainmentet tulajdonló Warner – amelynek kezében a Sandman megfilmesítési jogai vannak – megállapodott a Netflix-streamingszolgáltatóval, hogy közösen bábáskodnak majd a sorozat felett, ami a DC legdrágább tévés produkciója lehet.

A forgatókönyvíró és egyben showrunner a Wonder Womant jegyző Allan Heinberg lesz, aki sorozatos fronton többek között a Grace klinikán, a Szívek Szállodáján és a Szex és New Yorkon is dolgozott.

A produceri székben David S. Goyert találjuk, aki számtalan képregényadaptációban működött közre írói, illetve produceri minőségben. Ezek között akadtak kiválóak – például Christopher Nolan Batman-trilógiája, egészen jók, mint a Penge három epizódja, az olyan borzalmakat, mint a Szellemlovas második része viszont valószínűleg ő is inkább szeretné kitörölni az életművéből.

A forrásanyag szelleméhez való hűségre és a magas színvonalra garancia lehet, hogy a saját művei filmre vitelében gyakran segédkező Neil Gaiman szintén producerként felügyeli a munkálatokat.

A minden idők egyik legjobb és legnagyobb hatású képregényének tartott Sandman 1989-ben jelent meg Neil Gaiman történetét Sam Kieth és Mike Dringenberg rajzai keltették életre. Az Álmok Fejedelmének egyedülálló meséjében keverednek a horror, a dark fantasy elemei az ősi és a modern mítoszokkal. A Sandman volt az első képregény, amely elnyert a World Fantasy-díjat és ugyancsak elsők között került fel a képregények közül a New York Times bestseller-listájára.

Magyarul először a Cartaphilus kiadó jelentetett meg négy részt a történetből 2009 és 2011 között, az idei könyvhétre pedig a Fumax hozta ki a gyűjteményes kiadás első kötetét, amely 506 oldalon tartalmazza az amerikai széria első 20 epizódját.

Gaiman számos művéből készültek sikeres és színvonalas filmes feldolgozások. A mozifilmek közül kiemelkedik a 2007-es Stardust (Csillagpor), sorozatokból pedig 2017 óta futó, és idén már második évadját kezdő Amerikai Isteneket, valamint a május végén megjelent Good Omenst érdemes említeni, amely Gaiman Terry Pratchettel közös, azonos című regényén alapul.