Kultúra

Filozófiai töltet, viszonylagosság és festői bravúr

A Várfok Galériában most kiállított képeken szimultán jelenik meg a figura és az absztrakt háttér

Három év után ismét kiállítás látható Várady Róbert műveiből a Várfok Galériában. A május 4-ig megtekinthető tárlat címe Az érzékelés viszonylagossága, és valóban viszonylagos az, ahogyan a körülöttünk lévő világot látjuk, magyarázzuk. Különösen izgalmas ez egy 1950-ben született, iskolázott ember szemével.

Filozófiai töltet, viszonylagosság és festői bravúr
Várady Róbert precízen megfestett alakjai, terei a kezdetektől metafizikusak
Fotó: Bodnár Patrícia

A Várfok Galéria idei szezonnyitó kiállítója, Várady Róbert bevallottan olvasott ember, a filozófia mellett a természettudományok is érdeklik, tanulmányozásuk során valahol arra számít, hogy ebben a végképp bizonytalanná lett világban talál valami bizonyosságot. Ehhez természetesen szükség van a látásnál magasabb érzékelésre, azon túl pedig a látott, érzékelt világ értelmezésen keresztül történő megismerésére. És itt már megjelenik az ontológia és a metafizika filozófiai kategóriája is. Így elmondható, hogy a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott tárlat erős filozófiai töltésű, teljesen absztrakt festményeket is felvonultat.

Képi ábrázolásban ez a Várfokban immár húsz esztendeje kiállító Váradynál valahogy úgy néz ki, hogy vannak szinte hiperrealista módon megfestett, a hétköznapi környezetből kiemelt figurái, akik szándékosan, akár tudtukon kívül is egy virtuális térbe lettek helyezve. A virtualitást, a valószínűtlenséget Várady több nagyméretű olajfestményén is semleges, sokszor geometriai alakzatokkal próbálja érzékeltetni. A figurák tehát mi magunk vagyunk, amint próbálunk tájékozódni, eligazodni egy olyan világban, amely nem igazán könnyíti meg erre irányuló erőfeszítéseinket.

A bravúros festeni tudás, amit a festő figuráival elárul, talán még Kokas Ignáctól jött, aki 1975 és 1980 között mestere volt a Képzőművészeti Főiskolán. Innen Várady útja a bölcsészkarra vezetett, mert nem minden a mesterségbeli tudás, a bravúr, ha nincs mögötte egy biztos világlátás. Talán éppen ezért már az első időkben sem volt fotórealista, precízen megfestett alakjai, terei inkább metafizikusak voltak a kezdetektől fogva, mint a szemmel látható valóság puszta visszapillantásai.

A most kiállított, az utóbbi néhány évben festett sorozaton szimultán jelenik meg tehát a figura, vagy éppen figurák, és az absztrakt háttér. Az alakok mind modell után készültek, ismerősök, barátok mellett újságokban fellelt fotók szereplői is megjelennek a méretes vásznakon.

A tárlat hangulatát mindjárt a bejáratnál meghatározó mű, a Mások az ablakaink egy fal előtt álló négy férfi figurája. Szemük elé, mintegy ablakként üveglapok lettek festve. Üveglapok, amik átlátszók ugyan, de mégsem a teljes valóságot látjuk rajtuk keresztül.

Az egyik „főfalon” pedig két képen két egyensúlyt kereső figurát látunk. Az egyik kezében szeizmográf, a másikéban egyszerű, vékony pálcára kötözött fehér lufi van. De a virtuális terek mellett odébb eljutunk a Bérkocsis utcába is, ahol egy jelenést, három szinte lebegő, ugyanakkor nagyon is a környékhez tartozó, valós figurát örökített meg a művész. A Szoba kilátással egy 2016-os újságcikk nyomán készült, Várady kinyitja nekünk egy szerencsétlen, ágyon gubbasztó pár szegényes szobáját, ám nem azért, hogy ők láthassák a világot – mit érdekli már őket. Azért, hogy mi láthassuk, hogyan is élnek közöttünk némely emberek.

Illetve készült néhány portrészerű munka is, a Szorongás egy középkorú nő arcán jelenik meg, a mellette lévő térben pedig oda vannak ragasztva szorongásűző gyógyszerei is. A Pihenő című munkán egy fiatal nő kombinéra vetkőzve néz el mellettünk a semmibe, A hétköznapok egyformasága című képen pedig tényleg négy magyar átlagpolgárt látunk abban a bizonyos virtuális térben. Kicsit kövéreket, kicsit formátlanokat, olyanokat, mint amilyenek általában vagyunk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom