Külföld

Brazil elnök: Az IMF és a Világbank stratégiai alternatívája a BRICS-csoport

Argentína, Egyiptom, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Etiópia január 1-ől csatlakozik a BRICS-formátumhoz

A BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) alternatív stratégiai platformot jelent a fejlődő országok közötti együttműködés fellendítésére, mivel a nemzetközi gazdaságirányítás hagyományos intézményei veszítenek hitelességükből – közölte Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök szavait az oroszhirek.hu.

Brazil elnök: Az IMF és a Világbank stratégiai alternatívája a BRICS-csoport
BRICS-csúcs döntött a tagfelvételről
Fotó: AFP/Gianluigi Guercia

„Az IMF és a Világbank irányításában tapasztalható egyenlőtlenségek és kiegyensúlyozatlanságok elfogadhatatlanok. E tehetetlenség közepette jött létre a BRICS, amely a fejlődő országok közötti együttműködés előmozdításának stratégiai platformja” – mondta az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszakán.

Az öt országból álló csoport nemrég hozott döntése, hogy az augusztusi johannesburgi csúcstalálkozó után új tagokat hívnak meg a BRICS-formátumba, amely segít „megerősíteni az erőfeszítéseket egy olyan rend érdekében, amely tükrözné a 21. század gazdasági, földrajzi és politikai pluralizmusát” – jegyezte meg a politikus.

Olyan hatalom vagyunk, amely a többoldalú intézmények súlyos válságának fényében az igazságosabb globális kereskedelem megteremtésén dolgozik – hívta fel a figyelmet a Luiz Inacio Lula da Silva.

Az Argentína, Egyiptom, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Etiópia BRICS-taggá válásáról szóló döntés a Dél-Afrika elnökletével augusztus végén Johannesburgban tartott BRICS-csúcstalálkozón született. A tagság 2024. január 1-jétől lép hatályba.

Kapcsolódó írásaink