Külföld

Washingtonban épülne a kommunizmus áldozatainak múzeuma

Megkezdődött az internetes adománygyűjtés a kommunizmus áldozatainak az amerikai fővárosban létrehozandó emlékmúzeumára, amelynek megépítéséhez a magyar kormány egymillió dollárt ajánlott fel - jelentette be szerdán Washingtonban Marion Smith, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Smith a BuildTheMuseum.com oldal elindításáról szóló bejelentést a testület létrejöttéről határozó kongresszusi határozat meghozatalának 20. évfordulója, valamint a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen tette meg. Itt arról is beszámolt, hogy megkezdődött a ma még csak a világhálón létező múzeum "tanú és történelem" című videó-adatbázisának létrehozása. A rendezvényen 18 állam - köztük Magyarország - nagykövetségének, valamint több emberi jogi, illetve diaszpóra-szervezet képviselői koszorúzták meg a kommunizmus áldozatainak emléket állító Demokrácia Istennője szobrot, amely a negyedszázada levert Tienanmen téri diáklázadás emblematikus figurájának bronz mása.

Cikkünket kiemeltük Facebookon is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom