Külföld

Pánik Kárpátalján

Brenzovics László: Ne vigyék a keleti frontra harcolni a tartalékosokat!

A kárpátaljai magyarság képviselői kérik, hogy a behívott magyarok csak a megyében teljesítsenek szolgálatot. A Jobbik alelnöke keményebb érdekérvényesítést vár a magyar kormánytól.

ukrán
Életkép a keleti frontról – a kárpátaljai tartalékosok zömének nincs ehhez megfelelő kiképzése (Fotó: Reuters/Gleb Garanich)

Hivatásos, speciálisan kiképzett katonákat kellene az ukrán hadseregnek a háborús zónába küldenie, nem pedig „egy falusi fiúcskától vagy falusi édesapától” elvárni a feladat megoldását – hangsúlyozta tegnapi, Bocskor Andrea fideszes EP-képviselővel közös nyíregyházi sajtótájékoztatóján a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Brenzovics László az ukrán hatóságok által a napokban elrendelt részleges mozgósítással kapcsolatban kiemelte, hogy a tartalékosok nincsenek megfelelően kiképezve és felszerelve ahhoz, hogy bevessék őket a kelet-ukrajnai szakadárok ellen. Mint mondta, a magyarlakta térségből behívottaknak inkább Kárpátalján kellene maradniuk. Brenzovics úgy tudja, a részleges mozgósítás harmadik szakaszában Kárpátalján kétezer-ötszáz ember, köztük körülbelül kétszázötven magyar férfi behívásával lehet számolni. Kárpátalján tegnap is hidakat, utakat zártak le a tiltakozók.

Gajdos István, a kijevi parlament magyar képviselője beadvánnyal fordult Petro Porosenko elnökhöz. Azt javasolta, hogy elsősorban a fegyveres testületek tagjait hívják be, váltsák le a három hónapnál régebben szolgáló katonákat, és a kárpátaljaiak csak saját megyéjükben teljesítsenek szolgálatot. Gajdos kiemelte, hogy a keletről érkezőket úgy helyezzék el, hogy ne változtassák meg az etnikai arányokat.

Felháborítónak nevezte a Jobbik alelnöke, hogy „az új kijevi hatalom elődeihez hasonlóan nemzetiség- és magyarellenes intézkedések sorát hozta meg”, másodrendű állampolgárként kezeli a magyarokat, akiktől most azt várja, áldozzák fel életüket az országért. Szávay István a magyar kormánytól határozott fellépést vár a kárpátaljai magyarok besorozásával, valamint az etnikai viszonyok erőszakos megváltoztatásával szemben. A Fidesznek csak a választásokig voltak fontosak a kárpátaljai magyarok, akik most „a saját bőrükön tapasztalják meg a gyáva és megalkuvó kül- és nemzetpolitikát” – fogalmazott.

A megyei hadkiegészítő parancsnokság Kárpátalján cáfolta a kényszermozgósításról szóló rémhíreket, szerinte a részleges mozgósítás a törvényes keretek közt folyik, „minden egyéb állítás szóbeszéd”. Valerij Luncsenko kormányzó felvilágosító kampányt hirdetett, ugyanakkor egyik ungvári megnyilatkozás sem érinti érdemben a magyarság képviselői által felvetett problémákat, csak az erőszakos sorozást cáfolják.