Külföld

Nem akartak tárgyalni terroristákkal

Az Iszlám Állam a légi csapások befejezését követelte a lefejezett újságíró életéért, családja Obama elnökhöz fordult segítségért

Sikertelen akcióval próbálta Washington megmenteni a később lefejezett újságírót, ám az európai gyakorlattal szemben nem tárgyalt a váltságdíjat kérő terroristákkal.

irak
A terroristákkal harcoló kurdokat fegyverekkel, a lakosságot segélycsomagokkal támogatja a Nyugat (Fotó: Reuters/Youssef Boudlal)

A Pentagon irányításával amerikai kommandósok megpróbálták kiszabadítani a később a terroristák által lefejezett James Foley-t és más amerikai foglyokat is – közölte szerdán a washingtoni kormány. Barack Obama elnök rendelte el az akciót júliusban az Iszlám Állam ellen, a különleges egységek tagjai azonban nem jártak sikerrel, ugyanis a túszok nem voltak ott azon a szíriai helyszínen, ahol a kommandósok keresték őket. A The New York Times Foley családjától úgy tudja, hogy a terroristák több millió dolláros váltságdíjat követeltek az újságíró életéért, amibe azonban Washington - több európai kormánytól eltérően - nem ment bele.

Obamához fordultak a terroristák fogságában lévő másik amerikai újságíró, Steven Sotloff szülei is, hogy tegyen meg mindent fiuk kiszabadításáért. Sotloff is látható a Foley lefejezését bemutató videón, a terroristák közlése szerint élete attól függ, hogy Washington felhagy-e a légitámadásokkal (augusztus 8. óta legalább kilencvenszer lőtték az Iszlám Állam állásait). A brit sajtó arról írt, hogy a Foley-t kivégző terrorista John néven ismert, és egy négyfős, pakisztáni származású britekből álló csoport tagja. A Lancasteri Egyetem professzora szerint a férfi egyértelműen brit, azon belül is délkelet-angliai, valószínűleg londoni kiejtéssel beszélt.

Tegnap részvétét nyilvánította James Foley családjának Szapáry György washingtoni magyar nagykövet. Az újságírót három társával együtt 2011-ben már egyszer elrabolták Líbiá­ban, akkor a tripoli magyar külképviselet közbenjárásával szabadult ki.

Elkezdődött Észak-Irakban a szeptemberig tartó nagyszabású humanitárius segélyakció a ENSZ szervezésében. Az első teherszállító repülőgép szerdán érkezett meg Jordániából Erbílbe, a félautonóm kurd terület székvárosába, száz tonna segélyt vitt a rászorulóknak, műanyag ponyvákat, konyhai eszközöket és kannákat. A következő napokban még három repülőgép érkezik a térségbe, valamint közúton és tengeren is jönnek szállítmányok, összesen 2410 tonna segéllyel. Segélyszállítmányt indított tegnap az osztrák külügyi és védelmi minisztérium is, a csomag csaknem százezer ember háromhavi ellátását biztosítja. „Irakban százezrek menekülnek egy kegyetlen terrorszervezet elől. Ausztria nem fordul el, hanem teszi, amit tehet” – nyilatkozta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter.