Külföld

Lelőttek egy malajziai utasszállítót Kelet-Ukrajnában

Több mint háromszázan életüket vesztették

Csütörtök délután Kelet-Ukrajnában, az orosz határhoz közel, tíz kilométeres magasságban lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet egy föld-levegő rakétával. A támadásban több mint háromszázan meghaltak. Kijev szerint az oroszbarát szeparatisták állnak a támadás mögött. A szakadárok tagadnak. Az ukrán repülésirányító hatóságok vezetője azt közölte, hogy a gép normális körülmények között, minden probléma nélkül repült az ukrán légtérben, amíg el nem tűnt a radar képernyőjéről.

 Repülő maláj

Az utasszállító - a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe - Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi folyosóban haladt, amikor megszakadt vele a földi összeköttetés. Az utasszállító lezuhanását megerősítette az Ukraeroruh légi közlekedést kiszolgáló ukrán állami vállalat.  Az ukrán védelmi minisztériumból származó információ szerint a gép a Donyeck megyében, Torez városától nem messze, Hrabovo település közelében zuhant le. A Donyeck megyei adminisztráció közlése szerint Hrabovo környéke a szeparatisták ellenőrzése alatt áll.

A gépet Anton Herascsenko belügyi tisztségviselő közlése szerint "terroristák", azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. A szakadárok ezt cáfolták, s azt állították, hogy nincsenek ilyen magaságban is bevethető légvédelmi fegyvereik.

Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója azt közölte, hogy a repülőgépet egy Buk föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le. Kijev is megerősítette, hogy a 280 utas és a 15 fős személyzet is életét vesztette. A Boeign 777-es repülőgép Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba.

Porosenko ukrán elnök honlapján közölte: "hangsúlyozzuk, hogy az ukrán fegyveres erők nem hajtottak végre semmilyen támadást légi célpont ellen".  Az ukrán államfő megbízást adott a kormánynak arra, hogy a lehető leghamarabb hozzanak létre vizsgálóbizottságot a tragédia körülményeinek tisztázására.

Lelőtt maláj gép nagy
Objektum doboz

Putyin és Obama  a vonalban

Az orosz államfő a maláj utasszállító repülőgépet ért szerencsétlenségről is tájékoztatta Barack Obama amerikai elnököt csütörtöki telefonbeszélgetésük során, és komoly csalódottságát fejezte ki az Oroszországgal szemben foganatosított újabb amerikai szankciók miatt - közölte a Kreml sajtószolgálata. 

Obama közölte, az Egyesült Államok segítséget nyújt annak feltárásához, hogy mi történt a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállítóval. Az amerikai elnök szörnyű tragédiának nevezte a repülőgép lezuhanását.

Obama a Delaware állambeli Wilmingtonban nyilatkozott és közölte: országa bármilyen segítséget kész megadni ahhoz, hogy kiderítsék, mi történt, és miért?
Az amerikai elnök azt is közölte, kormánya kiemelt feladatnak tekinti annak tisztázását, hogy utaztak-e amerikai állampolgárok az Amszterdamból a maláj fővárosba tartó repülőgépen.

Felkavaró felvételek a baleset helyszínéről (CSAK 18 ÉV FELETTIEKNEK!):

Objektum doboz

Több légitársaság is elkerüli a jövőben Kelet-Ukrajna légterét

Több légitársaság, köztük a német Lufthansa és a francia Air France bejelentette, hogy gépeik elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légteret, miután csütörtökön Donyeck megyében 295 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing-777-es gépe.

A párizsi kormány felkérte a francia légitársaságokat, hogy a katasztrófa okainak tisztázásáig kerüljék el az ukrán légteret – áll a közlekedési minisztérium közleményében.

Az Air France francia légitársaság figyelemmel kíséri a helyzetet, és a katasztrófáról értesülve rögtön úgy döntött, hogy nem repül Kelet-Ukrajna felett – áll a légitársaság közleményében.
Az amszterdami Schiphol repülőtér bejelentette, hogy valamennyi, Hollandiából a Távol-Keletre induló járata útvonalat változtat az ukrajnai helyzet miatt – írta internetes honlapján az UNIAN ukrán hírügynökség. A  KLM holland légitársaság szintén közölte, hogy egyelőre elkerülik gépei a kelet-ukrajnai légteret.
A Lufthansa légitársaság döntése négy ázsiai járatot érint. Az intézkedés azonnali hatállyal életbe lépett.
Az orosz Aeroflot és Transzaero légitársaságok azt jelentették be, hogy repülőgépeik egész Ukrajna légterét el fogják kerülni. A Transzaero közölte: az ukrán légteret elkerülve harmadik országokon keresztül fog  repülni. A légitársaság Moszkvából Kijevbe, Dnyipropetrovszkba és Odesszába közlekedő gépe már hónapok óta nem repülnek a Donyeck és Luhanszk megye feletti légtérben – áll az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséghez eljuttatott hivatalos közleményben. Az Aeroflot Twitter-oldalán közölte: járatai a jövőben az ukrán légtér megkerülésével közlekednek. A légitársaság ukrán városokba közlekedő több járatát törölte.
A Turkish Airlines török légitársaság szóvivője bejelentette, hogy a cég járatai az incidens után elkerülik az ukrán légteret.
A Boeing amerikai repülőgépgyártó jelezte, hogy minden segítséget megad a történtek okainak kivizsgálásához.