Külföld

Felszámolják a Hamász alagútjait

Navy Pillay: Háborús bűnt követ el, aki sűrűn lakott területeket rakétákkal támad, vagy oda ilyen fegyvereket telepít

Izraeli közlés szerint napokon belül véget érhet a Hamász alagútjainak felszámolása, a kormányfő nyomatékosította, hogy nem fogadnak el olyan fegyvernyugvást, amely ezt akadályozná. Az ENSZ leköszönő emberi jogi főbiztosa szerint mindkét fél háborús bűnöket követ el.

Az összes izraeli tévécsatorna élőben közvetítette, ahogy csütörtökön Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormányülés kezdetén bejelentette, hogy nem fogad el olyan tűzszünetet, amely megakadályozza a Gázai övezetet irányító Hamász alagútjainak felszámolását. A kormányfő közölte, hogy a hadsereg (IDF) teljes erővel folytatja a harcot az alagutak ellen, amelyekkel a Hamász „tömeges merényleteket, emberrablást és gyilkosságokat” tervez végrehajtani. „Most leromboljuk ezt a képességét” – figyelmeztetett Netanjahu, aki szerint az IDF meggyőző eredményeket ér el az alagutak semlegesítése terén, és amelyek felszámolása csak az első lépése a Gázai övezet teljes lefegyverzésének. Az Erős Szikla hadművelet harmadik hetében már 1374 palesztin halálos áldozatot tartanak nyilván a gázai egészségügyi hatóságok, izraeli részről 56 katona és három civil vesztette életét a harcokban.

Az IDF szóvivője tegnap reggel jelentette be, hogy további tizenhatezer tartalékos katonát mozgósítottak, így már összesen 86 ezerre nőtt a bevetett tartalékosok száma. Egy izraeli tábornok még Netanjahu beszédét megelőzően úgy nyilatkozott, hogy napok kérdése az alagutak felszámolása. Az izraeli légierő csütörtökre virradóra egy mecsetet támadott meg a Dzsabalíja menekülttáborban, a közelben lévő iskolaépületben tizenöten sebesültek meg.

Maja Kocijancic, az Európai Unió külügyi szóvivője tegnap kijelentette, hogy az unió a lehető legerőteljesebben elítéli a gázai ENSZ-iskola, valamint a sedzsejjai piac elleni támadást. „Ártatlan, földönfutóvá vált, a kijelölt ENSZ-oltalom alatt álló területen menedéket kereső civilek meggyilkolása elfogadhatatlan” – nyomatékosította Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője. Kocijancic felszólította a harcoló feleket, tegyék lehetővé, hogy a humanitárius segítség azonnal és akadálytalanul eljuthasson a rászorulókhoz. Navy Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hatéves megbízatásának lejártával tartott utolsó genfi sajtótájékoztatóján megállapította: mind Izrael, mind a Hamász megsérti a nemzetközi humanitárius jogot, vagyis háborús bűnt követ el azzal, hogy sűrűn lakott területeken rakétákkal támad, vagy oda ilyen fegyvereket telepít.


Belpolitikai érdekek, civil áldozatok?
palesztin
Marie Antoinette Sedin nagykövet szemlélteti a palesztin területvesztést - A szerző felvétele
Történelmi áttekintéssel vezette fel a gázai helyzettel kapcsolatos palesztin álláspontot csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésén a Palesztin Hatóság magyarországi nagykövete. Marie Antoinette Sedin felidézte, hogy már az Izrael 1948-as alapítását megelőző években elkezdődött az a folyamat, amikor az Európából áttelepülő zsidóság elkezdte kiszorítani a palesztinokat a lakhelyükről, s így a szomszédos országokba menekültek. Hangsúlyozta, az államalapítás után az újonnan alapított izraeli hadsereg véres hadműveletek során négyszáz falut rombolt le, s kilencszázezer ember vált menekültté, százezrek ma is a részben az ENSZ által létesített táborokban élnek. A nagykövet térképen szemléltette, az évtizedek során hogyan jutottak el odáig, hogy a palesztinok már nem a terület negyvennégy, hanem mindössze 7,8 százalékát birtokolják, azt is egymástól elszigetelt blokkokban, ami a Gázai-övezetet „szabadtéri börtönné” teszi. Mint mondta, a mostani izraeli hadművelet kiváltó okának tartott gyilkosságokat nem vizsgálták ki, nincs bizonyíték rá, hogy a Hamász lenne a felelős. A diplomata lapunk kérdésére úgy fogalmazott, a béketárgyalások kudarcáért nyugati szövetségesei is Izraelt okolták, ráadásul a kormány szélsőséges tagjai is nagy nyomást gyakoroltak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre. „Ha belpolitikai gondok vannak, Tel-Aviv mindig a Hamász fele fordul” – utalt Sedin asszony arra, hogy a közös ellenség elleni harccal próbálja Netanjahu menteni a kormányát és maga mellé állítani a közvéleményt.