Külföld

Csapásváltás után békülne a pakisztáni miniszterelnök

Ismét összeütközött Kasmír tartomány miatt Újdelhi és Iszlámábád

Atomfegyverek birtokában hiba lenne háborúba bonyolódni – mondta Imran Hán pakisztáni kormányfő a békülés jeleként, miután Pakisztán és India légi párharcba keveredett a vitatott hovatartozású Kasmír tartomány kapcsán: Oroszország és Kína már önmérsékletre intette az érintett feleket.

Tárgyalásokat kezdeményezett az Indiával kialakult konfliktus rendezésére szerdán Imran Hán pakisztáni kormányfő. A televízió élő adásában a miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy „diadalmaskodik a józan ész”, és a kölcsönös légicsapásokat követően csökkentik a feszültséget. Imran Hán beszédében kifejtette, történelmi tapasztalat szerint a háborúk teljes mértékben tévutat jelentenek, és kérdéses, hogy atomfegyverek birtokában megengedhető-e egy ilyen tévedés.

A konfliktus azzal kezdődött, hogy kedden indiai repülőgépek mértek csapást Kasmír pakisztáni területén iszlamista fegyveresek táboraira, miután február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség negyven tartalékosával, és Újdelhi Iszlámábádot vádolja a támadók támogatásával.

Válaszul szerdán három pakisztáni harci gép légi csapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területén, és az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló vadászgépeket, „áttévedtek” a szomszédos légtérbe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek közülük kettőt. A pakisztáni hadsereg előbb két, majd egy elfogott pilótáról számolt be, míg India alapvetően csak egy gépe elvesztését ismerte el, de azt állította, hogy egy pakisztáni gép is lezuhant.

A pakisztáni külügyminisztérium közleményében szerdán azt írta, hogy az országnak nem áll szándékában a konfliktus kiterjesztése, de teljes mértékben készen állnak erre, ha rákényszerülnek. A közlemény szerint a szerdai pakisztáni légitámadást nem katonai célpontok ellen hajtották végre, és elkerülték az emberi veszteséget, de közben bebizonyították, hogy „képesek az önvédelemre”. Pakisztánban további utasításig lezárták az ország teljes légterét.

Kína szerdán felszólította szomszédait, Indiát és Pakisztánt, hogy tanúsítsanak visszafogottságot. Nem sokkal később a példát követte Oroszország is.

Kasmír hovatartozása okán az ismétlődő határvillongások mellett a két ország között háromszor is (1947-ben, 1965-ben és 1999-ben) háborús konfliktus robbant ki.