Külföld

A kormánypárt sikere nem igazi meglepetés a holland választáson

Geert Wilders kemény ellenzék akar lenni

A szavazatok negyedét sem érte el a győztes párt Hollandiában, és elmaradt a bevándorlásellenesek diadala. Többpárti koalíció jöhet, s Mark Rutte szövetségesei örülnek.

Geert Wilders és Mark Rutte 20170317
Elmaradt a hatalomváltás: Geert Wilders és Mark Rutte (Fotó: Reuters - Yves Herman)

A kormányzó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) győzelmét erősítették meg a közel végleges eredmények a szerdai, hollandiai parlamenti választásokon. Mark Rutte miniszterelnök liberális konzervatív pártja 21 százalékot, azaz 33 helyet szerzett a 150 fős alsóházban – a győzelem ugyan fölényes, de a VVD nyolc mandátumot vesztett. Fő riválisa, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) 13 százalékos eredményével 20 mandátumot nyert el, ami öttel több az eddigieknél, de elmarad a felmérések alapján jósolttól. A kereszténydemokrata párt (CDA) és a liberális D66 egyaránt 19 helyet szerzett az alsóházban. A környezetvédő Zöld Baloldal és a szocialista párt 14–14, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt kilenc, a Keresztény Unió pedig öt mandátumhoz juthat – a hivatalos eredmény kedden várható. Szakértők négypárti koalícióra számítanak, a sajtó szerint a VVD, a CDA és a D66 mindenképp benne lesz a kormányban, mellettük a Zöld Baloldal vagy a Munkapárt jöhet még szóba. Utóbbi egyébként óriásit bukott, 29 képviselői helyet vesztett.

„Mi voltunk a harmadik legnagyobb párt Hollandiában. Most a második legnagyobb vagyunk. A következő választáson mi leszünk az elsők” – mondta a PVV elnöke, Geert Wilders. Jelezte, szívesen vállalna szerepet a kormányban, de ha kimarad a koalícióból, „hazafias tavasz következik”, és kemény ellenzéke lesz az alakuló kormánynak.

„Az eredmény egyértelmű állásfoglalás Európa mellett” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Hollandia Németország „partnere, barátja és szomszédja, ezért nagyon örülök, hogy a választás magas részvételi arány mellett nagyon Európa-párti eredményre vezetett” – mondta, utalva a több mint nyolcvanszázalékos részvételi arányra.

A választási kampány utolsó időszakában Mark Rutte és a markánsan iszlámellenes Geert Wilders is kemény szópárbajba került a török kormánnyal, amiért török miniszterek akartak kampányolni az országban az elnöki jogköröket kiterjesztő alkotmánymódosításról szóló népszavazás kapcsán. Hága tettekkel is megsértette Ankarát: nem engedték leszállni a török külügyminiszter gépét, a családügyi miniszter konvoját pedig megállították és visszakísérték Németországba. „Lehet, hogy Mark Rutte megnyerte parlamenti választásokat, de a Hága és Ankara közt zajló diplomáciai vitában elvesztette egyik barátját, Törökországot” – jelentette ki tegnap Recep Tayyip Erdogan török elnök. Hozzátette, amikor Hollandia saját érdekei kerülnek előtérbe, az ország fasiszta magatartást tanúsít.