Külföld

Trump is vendégül látja Orbánt

A Bloomberg értesülése szerint Orbán Viktor a NATO-csúcs után közvetlenül Floridában megy majd, ahol a republikánusok elnökjelöltjével, Donald Trumppal fog egyeztetni, tudatta a Mandiner.hu.

Trump is vendégül látja Orbánt
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump (b) találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán, 2022. augusztus 2-án
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A magyar miniszterelnöknek szinte a világ össze nagyhatalmának vezetőjével sikerült tárgyalnia, rövid időn belül. Igaz, Donald Trump még csak aspirál az elnöki székre, de a felmérések szerint jelenleg jók az esélyei arra, hogy novemberben megnyerje a választást.

Amennyiben ez bekövetkezik, az jelentősen növelni fogja a magyar miniszterelnök ázsióját is, hiszen Orbán Viktor az egyik első olyan európai vezető volt, aki nyíltan kiállt Donald Trump mellett.

A hírügynökség szerint Orbán floridai útja felerősítheti azokat az „aggodalmakat”, miszerint ő közvetít Trump és Putyin között.

A republikánus elnökjelölt többször hangoztatta, hogy megválasztása esetén véget vetne a háborúnak, és kiszabadítaná az Oroszországban raboskodó amerikai állampolgárokat. Egy, az Orbán-látogatás részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrás szerint Trump nem kérte meg a magyar miniszterelnököt arra, hogy segítsen bármilyen orosz–ukrán békeegyezmény tető alá hozásában. A látogatást informális találkozónak nevezte.

A csütörtöki találkozó hírét egyelőre sem Trump, sem pedig Orbán Viktor stábja nem kommentálta.

Kapcsolódó írásaink