Külföld

Zelenszkij elismerte a béketárgyalások megkezdését

A konfliktus folytatása politikai, gazdasági és demográfiai katasztrófába vezeti az országot

Zelenszkij nem zárja ki a béketárgyalások megkezdését az Ukrajnában kialakult súlyos helyzetre való tekintettel – írta Szergej Maidukov ukrán író a Newsweek című amerikai magazinban megjelent írásában, vette észre a ria.ru.

Zelenszkij elismerte a béketárgyalások megkezdését
Volodimir Zelenszkij már nyitott lenne a béketárgyalások megkezdésére
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Kay Nietfeld

Maidukov bizonyítékként idézi, hogy Andrej Jermak, Zelenszkij irodavezetője azt mondta, hogy valószínű, hogy Oroszország kijevi képviselőjét meghívják a következő Ukrajnáról szóló konferenciára. Az író véleménye szerint a kijevi rezsim vezetője nehéz választás előtt áll: a konfliktus békés rendezésébe való beleegyezés nagyot üthet a megítélésén, míg az ellenségeskedés folytatása az ország összeomlásához vezethet.

„Talán egész elnöksége alatt soha nem állt még ilyen nehéz döntés előtt. Ha elfogadja Oroszország feltételeit a tárgyalásokon, az ronthatja a népszerűségi mutatóit, és tömeges tüntetéseket válthat ki országszerte. Ezzel szemben a konfliktus folytatása politikai, gazdasági és demográfiai katasztrófába vezeti az országot” - zárta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban új békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus rendezésére, amelyek között szerepel a Krím, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók státuszának orosz régióként való elismerése, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megerősítése, demilitarizálása és denazifikálása, valamint az oroszellenes szankciók feloldása.

Az ukrán fél elutasította a kezdeményezést.

Kapcsolódó írásaink