Külföld

Antonov szerint az USA elhallgatja a tényeket arról, hogy az ukrán fegyveres erők rakétája csapódott kórházba Kijevben

A diplomata szerint a történtek csak egy dolgot mondanak

Az Egyesült Államok elhallgatja, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be egy kijevi kórházba, arra számítva, hogy a helyzetet újabb fegyverszállításokra használja fel – jelentette ki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet, szavait a diplomáciai képviselet Telegram című hírportálján tették közzé, vette észre a ria.ru.

Antonov szerint az USA elhallgatja a tényeket arról, hogy az ukrán fegyveres erők rakétája csapódott kórházba Kijevben
Orosz rakétacsapás érte a kijevi Ohmatdyt gyermekkórházat. A hétfői a támadásokban több mint 40 rakétát lőttek ki Ukrajna városaira, a becsapódásokban legkevesebb 28 ember életét vesztette és mintegy 100-an megsebesültek
Fotó: AFP/Anadolu/State Emergency Service of Ukrai

„Az USA képmutatóan elhallgatja, hogy a robbanótöltet, amely civil infrastruktúrát talált el, kiderült, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta volt. Nem ez az első eset, hogy Kijev szemtelenül az Orosz Föderáció számlájára írja saját barbár bűntetteit” – mutatott rá.

Mint a nagykövet megjegyezte, „a kijevi Okhmatdet kórház megrongálódása miatti hisztéria az Egyesült Államokban az oroszellenes propaganda mintapéldája”.

„Az amerikaiak és a helyi megfigyelők a tények megértése nélkül, cinikusan használják fel a tragédiát hazánk ellen” – hangsúlyozta Antonov.

A diplomata szerint a történtek csak egy dolgot mondanak: a Nyugatnak abba kellene hagynia Kijev ellátását olyan fegyverekkel, amelyek civileket ölnek Oroszországban és Ukrajnában magában.

„A valóság azonban az, hogy a lerombolt kórházzal kapcsolatos incidenst, amely a NATO washingtoni csúcstalálkozójának előestéjén történt, Kijev nyugati pártfogói a jelek szerint kiváló ajándéknak tekintették, hogy igazolják a konfliktus további eszkalálódását és a háború folytatását az utolsó ukránig” – összegezte Antonov.

Az orosz védelmi minisztérium előző nap közölte, hogy az ukrajnai civil objektumok elleni szándékos csapásról szóló kijelentések igazak, a pusztítást egy ukrán légvédelmi rakéta lezuhanása okozta, és nem először követett el Kijev ilyen provokációt. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a szomszédos köztársaság fővárosából számos közzétett fotó és videó egyértelműen megerősíti a városon belül egy légvédelmi rendszerből indított ukrán rakéta lezuhanása okozta pusztítás tényét.

Biden előző nap ígéretet tett arra, hogy Volodimir Zelenszkijjel együttműködik az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésén. A Fehér Ház vezetőjének nyilatkozata szerint Washington a szövetségesekkel együtt az amerikai fővárosban tartandó NATO-csúcstalálkozón fogja bejelenteni az erre vonatkozó intézkedéseket.

Az AFU polgári létesítmények elleni támadásaira válaszul az orosz csapatok rendszeresen indítanak célzott csapásokat az AFU személyi állományának, felszerelésének és zsoldosainak tartózkodási helyeire, valamint az infrastruktúrára: az ukrán energetikai, védelmi ipari, katonai igazgatási és kommunikációs létesítményekre. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ugyanakkor többször hangsúlyozta, hogy a hadsereg nem csapott le lakóházakra és szociális intézményekre.

Kapcsolódó írásaink