Külföld

„Valószínűsít” az ENSZ

Az ENSZ értékelése szerint a kijevi gyermekkórházra mért rakétacsapást „nagy valószínűséggel” egy orosz rakéta közvetlen találata okozta – jelentette be kedden az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője saját elemzéseikre hivatkozva.

„Valószínűsít” az ENSZ
Rakétacsapás érte a kijevi Ohmatdyt gyermekkórházat. A hétfői a támadásokban több mint 40 rakétát lőttek ki Ukrajna városaira, a becsapódásokban legkevesebb 28 ember életét vesztette és mintegy 100-an megsebesültek
Fotó: AFP/Anadolu/State Emergency Service of Ukrai

A Kijevből egy genfi sajtótájékoztatóra videókonferencián bejelentkező Danielle Bell közölte: „A videofelvételek elemzése és az incidens helyszínén végzett értékelés szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a gyermekkórházat közvetlen találat érte, és nem egy elfogott fegyverrendszer okozta a károkat”. Hozzátette, hogy csapata, amely hétfőn járt a helyszínen, nem tudott végleges megállapítást tenni, de úgy tűnik, hogy a rakétát az Oroszországi Föderációból indították.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kedden azt mondta: egy Ukrajna által indított, NASAMS típusú föld-levegő rakéta csapódott be hétfőn a kijevi gyermekkórházba.

Az ukrán hatóságok korábban azt közölték, hogy Oroszország egy Kh-101, Kalibr típusú manőverező robotrepülőgéppel csapott le a kórházra. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint 16 sebesültje van a találatnak, köztük hét gyermek. A mentőalakulatok továbbra is kutatnak a romok között esetleges további áldozatok és túlélők után. A kórházépület egy része összedőlt, az intenzív osztály, a műtők és az onkológiai részleg is károkat szenvedett. A támadás miatt a betegeket ki kellett menekíteni az épületből, és el kellett rendelni a kórház ideiglenes bezárását.