Külföld

Szögesdrót kerítést telepít a határőrség a Tisza mentén + VIDEÓ

A közösségi oldalakon az ukránok felteszik a kérdést, hogy a hatóságok miért a NATO-val és nem az Oroszországgal közös határt erősítik

Kárpátalján a Tisza-parton az ukrán–román határnál új szögesdrót akadályok jelentek meg a mozgósítást kerülők menekülésének a megakadályozására, amely koncentrációs tábor építésére emlékeztet, és felháborodást vált ki a társadalomban – közölte vasárnap az Ekonomicsni Novini hírportál a közösségi médiára hivatkozva.

Szögesdrót kerítést telepít a határőrség a Tisza mentén + VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Gints Ivuskans
Objektum doboz

A kiadvány szerint a Tisza-parti „erődítésről” készült videó július 7-én jelent meg a közösségi oldalakon. A Tisza melletti úton közlekedő autóból készült felvételen az látható, hogy a folyóparton több soros szögesdrót akadály található az út mentén. Ukrajnában a hadiállapot idején különleges rendszert (valójában tilalmat – a szerk.) vezettek be a határ menti területek látogatására. De ez nem akadályozza meg azokat, akik az életüket kockáztatva a Tiszán átúszva akarnak a mozgósítás elől Romániába menekülni. Valószínűleg ezért kezdték el 2024 áprilisában szögesdrót és egyéb akadályok telepítését a Tisza mentén a menekülés megakadályozása céljából.

A közösségi oldalakon az ukránok felteszik a kérdést, hogy a hatóságok miért a NATO-val és nem az Oroszországgal közös határt erősítik. A kommentelők azt írják, hogy a folyó ma „Tisza-erőd”, de nem valószínű, hogy megállítja a menekülni akarókat, és jobban tennék az illetékesek, ha az erődítéseket ott építenék, ahol a legnagyobb szükség van rájuk – az ellenség útjában, az orosz határon.

Korábban az Állami Határőrszolgálat cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a Tisza-partot, ahol rendszeresen találnak holttesteket, elaknásították volna. A határőrség szerint ez orosz propaganda.

Kapcsolódó írásaink