Külföld

Brit választások: Megalakult az ellenzékbe került Konzervatív Párt árnyékkormánya

A csütörtöki választáson a korábbi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt elsöprő győzelmet aratott, és 14 év óta először – Sir Keir Starmer vezetésével – ismét kormányt alakíthatott

Rishi Sunak volt miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője hétfő este hirdette ki árnyékkormányát, amelyben a korábbi tory kormány összetételéhez képest számos helyen változtatni kellett, mivel Sunak volt kabinetjének tucatnyi tagja a múlt heti választáson elveszítette képviselői mandátumát.

Brit választások: Megalakult az ellenzékbe került Konzervatív Párt árnyékkormánya
Rishi Sunak árnyékkormányt alakított
Fotó: AFP/Pool/Claudia Greco

Nem került be az újonnan választott alsóházba Grant Shapps volt védelmi miniszter, Alex Chalk korábbi igazságügyi miniszter, Gillian Keegan, a Sunak-kormány volt oktatási minisztere, Lucy Frazer egykori kulturális miniszter, Penny Mordaunt, a konzervatívok volt alsóházi frakcióvezetője – aki e tisztségében szintén kabinettag volt –, Sir Jacob Rees-Mogg volt Brexit-ügyi miniszter, a radikálisan EU-szkeptikus tory jobbszárny egyik szószólója.

Liz Truss volt kormányfőnek, Rishi Sunak közvetlen elődjének nem volt miniszteri tisztsége Sunak kormányában, de ő is elvesztette képviselői mandátumát.
Az új konzervatív árnyékkormány vezetője egyelőre Rishi Sunak, de várhatóan hamarosan ő is távozik, mivel a választási vereség másnapján bejelentette, hogy lemond a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről, és csak az utódválasztási folyamat lezárultáig marad a párt élén.

Az előző kormány vezető tagjai közül a konzervatív árnyékkormányban is szerepet kapott Jeremy Hunt volt pénzügyminiszter, James Cleverly volt belügyminiszter, valamint Kemi Badenoch volt üzleti és kereskedelmi miniszter, akit sokan esélyes jelöltnek tartanak a Konzervatív Párt vezetői tisztségére.

Nem vállalta ugyanakkor az új tory árnyékkormány külügyminiszterjelölti tisztségének betöltését David Cameron, a Sunak-kormány volt külügyminisztere.

Cameron a 2010 és 2016 közötti konzervatív kormány miniszterelnöke volt, de a brit EU-tagságról általa kiírt, 2016 júniusában tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás után lemondott, egyben visszaadta alsóházi képviselői mandátumát is.

Rishi Sunak tavaly novemberben – általános meglepetésre – külügyminiszterré nevezte ki, de mivel Cameronnak nem volt alsóházi mandátuma, III. Károly király a kormány előterjesztésére bárói rangra emelte, így Cameron a parlament felső kamarájának, a Lordok Házának tagja lett.

A törvényerejű brit politikai szokásjog megköveteli ugyanis, hogy a miniszteri rangú kabinettagok a törvényhozás alsó- vagy felsőházának tagjai legyenek.
Cameron abból a meggondolásból mondott le az árnyékkormánybeli tagságról, hogy munkáspárti utódja, David Lammy az alsóház tagja, így az a helytálló, ha a tory árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje is alsóházi képviselő.
A posztot hétfőtől Cameron volt helyettese, Andrew Mitchell tölti be.

Kapcsolódó írásaink