Külföld

Aleksandar Vucic: Szerbia Európa része, és nem is akar máshová tartozni

Szerbia Európa része, nem tud és nem is akar máshová tartozni, Szerbia számára az egyetlen járható út az európai út – mondta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök péntek este Belgrádban, ahol Magyarország belgrádi nagykövetsége szervezett fogadást a magyar soros EU-elnökség alkalmából.

Aleksandar Vucic: Szerbia Európa része, és nem is akar máshová tartozni
Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök beszédében kihangsúlyozta, hogy Szerbia számára az egyetlen járható út az európai út
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A szerb államfő megköszönte Magyarország támogatását, és meggyőződésének adott hangot, hogy jó együttműködés a jövőben is folytatódik. „Szerbiában Önök igaz barátra leltek, és mindig is igaz barátaik maradunk. Nem felejtjük el a jó dolgokat, még ha azt is mondják, hogy a politikában a hála tart a legrövidebb ideig” – húzta alá.

Hozzátette: Szerbia az Európai Unióval együtt szeretné építeni a jövőjét, Brüsszelt csak arra kéri, hogy tisztelje ezt az országot úgy, ahogyan azt Budapest is teszi, és ezt Szerbia meg fogja hálálni. „Mindenkit – aki nem mindig ért egyet vagy elégedett Szerbia álláspontjával – arra kérek, hogy értse meg, mi szuverén, önálló állam vagyunk, és néha szeretjük kifejteni a gondolatainkat. Lehet, hogy másnak nincs erre igénye, de nekünk, szerbeknek, van” – fogalmazott a szerb államfő.

Aleksandar Vucic köszönetet mondott Magyarországnak azért, mert nem fél a békéről beszélni, ami jelenleg Európában nem igazán népszerű gondolat.

„Sokaknak fog eszükbe jutni ez a szó, amikor rájönnek, hogy okosabb lett volna időben beszélni erről, nem akkor, amikor már komolyra fordulnak a dolgok. Ezért gratulálok Orbán Viktor miniszterelnök és az Önök kormánya bátorságához, hogy mer a békéről beszélni” – mondta, hozzátéve: ő maga is sokszor igyekezett a békéről beszélni, mert úgy gondolja, arra van a leginkább szükség, habár az egyelőre nem látszik, hogyan lehetne elérni.

Emanuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai küldöttségének a vezetője kiemelte: a magyar uniós elnökség új lendületet adhat az EU bővítési folyamatának. Reményét fejezte ki, hogy a következő hat hónap során Szerbia jelentős előrelépést tud elérni. Ehhez kemény munkára és politikai elkötelezettségre van szükség – fűzte hozzá.

Magyarország belgrádi nagykövete is Szerbia európai integrációjának felgyorsításáról beszélt. Magyar József közölte: Budapest azt szeretné, ha mihamarabb új csatlakozási fejezetcsomagot nyitnának meg Szerbia és az Európai Unió között, és ha a stagnáló fejezetekkel kapcsolatban is megindulnának a tárgyalások. Hozzátette: Magyarország szeretne hozzájárulni a Nyugat-Balkán nyitott kérdéseinek megoldásához, ebben pedig igazán fontos, baráti és stratégiai partner Szerbia.

Kapcsolódó írásaink