Külföld

A német AfD parlamenti frakciója üdvözölte Orbán Viktor erőfeszítéseit

Az Alternatíva Németországért (AfD) párt parlamenti (Bundestag-) frakciója üdvözölte szombaton Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrajnai béke érdekében tett erőfeszítéseit.

A német AfD parlamenti frakciója üdvözölte Orbán Viktor erőfeszítéseit
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„Magyarország mutatja az utat azáltal, hogy a konfliktus közvetlen szereplőivel tárgyal uniós elnöksége első napjától fogva. Ez volt az AfD parlamenti frakciójának alapvető követelése a háború kezdete óta” - hangsúlyozta Matthias Moosdorf, a német ellenzéki párt parlamenti csoportjának külügyi szóvivője.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor az egyedüli európai uniós vezető, akinek még élő kommunikációs kapcsolata van Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Az AfD frakciója üdvözli, hogy a legmagasabb európai uniós szintről vetik föl egy béketárgyalásokat célzó mielőbbi tűzszünet lehetőségét. Orbán ezzel mindenekelőtt olyan háborús uszítókként leplezte le az EU-t és tisztségviselőit, amely, illetve akik nem uniós érdekből cselekszenek” – fogalmazott Moosdorf.

Orbán Viktor Kijevbe és Moszkvába is elutazott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd Vlagyimir Putyin orosz államfővel egyeztessen a háború megállításáról.

Kapcsolódó írásaink