Külföld

Társadalmi nyomásra „kapott a fejéhez” Berlin

A Politico szerint sokat szigorodott a német „jelzőlámpa-koalíció” migrációs politikája, amely válasz a bevándorlók által elkövetett erőszakos bűncselekmények okozta közfelháborodásra és a rendszerkritikus pártok megerősödésére.

Társadalmi nyomásra „kapott a fejéhez” Berlin
Olaf Scholz a Bundestagban
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Kay Nietfeld

Ezt egy új törvényjavaslat kapcsán jegyezték meg, az ugyanis lehetővé tenné a terrorista cselekményeket és erőszakot dicsőítő külföldiek kitoloncolását, még akkor is, ha csak a közösségi médiában teszik ezt.

„Felháborítónak tartom azt, hogy valaki, aki itt talált védelmet, a legsúlyosabb bűncselekményeket követi el” – jelentette ki Olaf Scholz a berlini Reichstagban tartott beszédében, s hozzátette: az ilyen bűnözőknek nincs helyük Németországban. Ki kell őket toloncolni, még akkor is, ha Szíriából vagy Afganisztánból érkeztek.

Ez a javaslat az afganisztáni származású gyanúsított által elkövetett brutális rendőrgyilkosság után született, amely megrázta az országot. Néhány radikális iszlamista dicsérte a gyilkosságot online, ami tovább fokozta a nemzeti felháborodást.

A Politico szerint ez valószínűleg nem lesz elegendő az AfD növekvő támogatásának megfékezéséhez. Scholz gyengesége a migrációs kérdésben világossá vált az európai választások után, amelyeken az AfD a legjobb eredményét érte el egy nemzeti választáson, míg Scholz szociáldemokratái a legrosszabbat szenvedték el.

Kapcsolódó írásaink