Külföld

Biden szerint ő egy büszke fekete nő + VIDEÓ

Az amerikai elnök összekeverte Obamát, Kamala Harrist és saját magát

Joe Biden amerikai elnök több rádióinterjút adott, és rövid július 4-i beszédet mondott nyilvánvalóan azért, hogy megnyugtassa a demokraták támogatóit mentális képességeit illetően a republikánus riválisával, Donald Trumppal folytatott, katasztrofális vitát követően – írta meg az Oroszhirek.hu.

Biden szerint ő egy büszke fekete nő + VIDEÓ
Joe Biden amerikai elnök
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Biden nyíltan elismerte, hogy „elszúrta” a Trumppal folytatott vitát, de csütörtökön a The Earl Ingram Show-ban elmondta, hogy „talpra fog állni”, és visszautasította, hogy szándékában állna kiszállni az elnökjelöltségért folytatott versenyből.

„Rossz éjszakám volt… És a tény az, hogy, tudják, elszúrtam” – mondta Biden, miután segítői egy héten át különböző kifogásokat kínáltak az állítólagos túlterhelt felkészüléstől kezdve a kisebb megfázáson át a 12 nappal a vita előtt tett utazásból eredő jetlagig.

A philadelphiai WURD csatornának adott interjúban a bakira hajlamos amerikai vezető nehezen találta meg a megfelelő kifejezést, miközben láthatóan Kamala Harris alelnökre próbált utalni, és felidézte a Barack Obama kormányában töltött idejét.

„Egyébként büszke vagyok arra, hogy – mint mondtam – az első alelnökként, az első fekete nőként… Egy fekete elnök mellett szolgálhattam. Annyi mindent megtehetünk, mert… ínézzék, mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok” – mondta Biden.

Az amerikai elnök szintén négyperces beszédet mondott a Fehér Házban, beszédének középpontjában a múlt hónapban Normandiában tett látogatása állt, a D-nap 80. évfordulójának megünneplésére, de látszólag többször eltért a neki írt forgatókönyvtől, és elvesztette a gondolatmenetet, sőt egy ponton „kollégának” nevezte riválisát, Trumpot.

„És mellesleg, tudja, voltam abban az első világháborús temetőben Franciaországban, és az egyik kollégánk, a volt elnök nem akart felmenni és ott lenni… Valószínűleg ezt amúgy sem kellett volna mondanom” – mondta Biden, mielőtt hirtelen félbeszakította a történetet, és folytatta előkészített beszédét.

Egy másik, a kritikusok által vizsgált és gúnyolt videón Biden karácsonyi felkiáltással „Ho! Ho! Ho! Boldog függetlenség napját!” kívánt, miután Harris alelnök felkonferálta.

Objektum doboz

Az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy a 81 éves politikus képes-e sikeresen kezelni az elnökválasztási kampányt és további négy évet eltölteni az Ovális Irodában, azt követően kaptak újból szárnyra, hogy Biden múlt csütörtökön gyalázatos teljesítményt nyújtott a Trumppal folytatott televíziós vitában. A hivatalban lévő elnök szellemileg gyengének tűnt, és többször elvesztette a gondolatmenetét, lehetővé téve riválisának, hogy kényelmesen győzzön.

A vitát követő Reuters/Ipsos-felmérés szerint minden harmadik demokrata úgy véli, hogy Bidennek le kellene mondania, míg néhány kulcsfontosságú adományozó állítólag már azt vizsgálja, hogyan lehetne Biden helyére egy erősebb jelöltet állítani a 2024-es listán.

Kapcsolódó írásaink