Külföld

Zelenszkij mindent cáfol

Carlson múlt szerdán késő este tett közzé egy tweetet, amelyben azt írta, hogy „úgy tűnik, hogy megszervezett egy interjút Zelenszkijjel”

Az ukrán elnök sajtószolgálata cáfolta Tucker Carlson amerikai újságíró állítását, miszerint interjút készített Volodimir Zelenszkijjel. Az erre vonatkozó cáfolatot ma, július 4-én terjesztette a közösségi oldalakon Szerhij Nyikiforov, a kijevi hatalom vezetőjének sajtótitkára, számolt be róla az eadaily.com.

Zelenszkij mindent cáfol
Tucker Carlson és Volodimir Zelenszkij
Fotó: Getty Images via AFP/Ivan Apfel és AFP/Roman Pilipey

Carlson múlt szerdán késő este tett közzé egy tweetet, amelyben azt írta, hogy „úgy tűnik, hogy megszervezett egy interjút Zelenszkijjel”, megjegyezve, hogy már két éve próbálkozik ezzel, és megduplázta erőfeszítéseit, miután az év elején interjút készített Vlagyimir Putyinnal.

„Az a célom, hogy az amerikaiaknak eljuttassam a nagyon szükséges információkat egy olyan konfliktusról, amely teljesen megváltoztatja az országuk helyzetét a világban. Remélhetőleg elég hamar” – írta.

Válaszul Zelenszkij irodája rámutatott, hogy „Tucker Carlson úrnak alaposabban kellene ellenőriznie az FSZB forrásait”, és „az ukrán elnöknek teljesen más a menetrendje, és Tucker Carlson nem szerepel rajta”.

2024 februárjában Carlson interjút készített az orosz államfővel. Ebben Putyin különösen az Ukrajnával való konfliktus előzményeiről és a tárgyalási folyamat állásáról beszélt. Az orosz elnök ekkor megjegyezte, hogy a Kijevvel folytatott tárgyalások 2022-ben már majdnem befejeződtek, de miután az orosz csapatok kivonultak az ukrán fővárosból, az ottani hatóságok „kidobták” az összes megállapodást, majd Zelenszkij törvényesen megtiltotta a tárgyalásokat Oroszországgal.

Mint érthető, a kijevi rezsim vezetőjének az amerikai újságíróval szembeni ellenszenve nem csak az orosz vezetővel folytatott februári beszélgetésének tényével függ össze, amely széles visszhangot kapott a világmédiában. Donald Trump volt amerikai elnök 2023 novemberében közölte, hogy az amerikai elnökválasztáson alelnökjelöltjének Tucker Carlsont, a Fox News egykori műsorvezetőjét jelölheti.

„Én azt mondanám, hogy igen. Ő egy józan ésszel rendelkező ember” – mondta Trump arra a kérdésre, hogy fel kívánja-e ajánlani Carlsont alelnökjelöltnek.

Közben Kijev nem titkolja, hogy nagy előítélettel és nem kevésbé kifejezett aggodalommal tekint Joe Biden elődjére a Fehér Házban.

Kapcsolódó írásaink