Külföld

Putyin megnevezett egy módot az ukrajnai konfliktus azonnali lezárására

Ukrajna pozíciója gyengül

Az ukrán konfliktus azonnal lezárható az Oroszország által javasolt rendezési feltételek elfogadásával. Ezt Vlagyimir Putyin elnök jelentette ki a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján, számolt be róla a lenta.ru.

Putyin megnevezett egy módot az ukrajnai konfliktus azonnali lezárására
Vlagyimir Putyin, orosz elnök
Fotó: AFP/Pool/Mikhail Metzel

Az államfő megköszönte az SCO vezetőinek a konfliktus rendezésére vonatkozó javaslataikat, és biztosította, hogy Moszkva kész figyelembe venni ezeket a kezdeményezéseket. Hangsúlyozta, hogy Oroszország „mindig is a helyzet békés, politikai és diplomáciai megoldása mellett volt és van”.

Június közepén bemutattunk egy másik lehetőséget az ukrajnai konfliktus rendezésére, amely, ha az ukrán fél és – ami a legfontosabb – nyugati támogatói hajlandóak lennének elfogadni, lehetővé tenné az ellenségeskedések szó szerint azonnali beszüntetését, az emberi életek megóvását és a tárgyalások megkezdését – mondta Vlagyimir Putyin, orosz elnök.

Putyin megnevezte a tűzszünet és a tárgyalások megkezdésének feltételeit

Putyin június 14-én az orosz külügyminisztérium vezetőségével tartott megbeszélésén elmondta, hogy újabb „konkrét, valódi békejavaslatot” tettek Kijevnek. Az elnök a tárgyalások feltételéül az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) csapatainak kivonását nevezte meg újabb régiókból – Herszon és Zaporizzsja területéről, valamint a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokból.

Többek között Ukrajnának fel kellene adnia a NATO-csatlakozás gondolatát. Ebben az esetben Putyin szerint Moszkva kész lesz a tűzszünetre a különleges katonai művelet (SMO) övezetében. Az orosz vezető ugyanakkor leszögezte, hogy az AFU-nak teljesen ki kell vonulnia az Orosz Föderáció új régióinak teljes területéről – azok közigazgatási határain belül, amelyek az Ukrajnába való belépésük idején léteztek.

Kijev semleges és atomfegyvermentes státusza szintén a tárgyalások egyik alapvető álláspontja. Ami Moszkvát illeti, kész „akár már holnap” tárgyalóasztalhoz ülni – mondta Putyin. Az elnök hangsúlyozta, hogy a megbeszélés nem a konfliktus befagyasztásáról, hanem annak végleges lezárásáról szól majd.

A Kreml kizárja Erdogan közvetítését az ukrajnai tárgyalásokon

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök nem lehet közvetítő a tárgyalásokon. Hozzátette ugyanakkor, hogy a konfliktus rendezéséről Erdogan és Putyin találkozóján az asztanai SCO-csúcson tárgyaltak.

A török vezető megígérte az orosz elnöknek, hogy Ankara folytatja erőfeszítéseit az ukrajnai béke érdekében. Erdogan véleménye szerint a konfliktusnak először tűzszünettel, majd békével lehet véget vetni.

Oroszország szerint egyre több a nyugati béketárgyalások támogatója

Alekszej Csepa, az Állami Duma képviselője a „Lenta.ru”-val folytatott beszélgetésben felhívta a figyelmet a Nyugat ukrán konfliktushoz való hozzáállásának megváltozására. „A Nyugat megértette, hogy a szankciós háborúval kapcsolatos akciók, amelyek segítségével az orosz gazdaság tönkretételét tervezték, kudarcot vallottak. A további eszkaláció pedig csak egyre súlyosabb problémákhoz vezet” – spekulált.

A parlamenti képviselő szerint egyre több hang szólal meg a tárgyalások megkezdése mellett. Közben Ukrajna pozíciója gyengül – mondta. Emellett Franciaország és az Egyesült Államok belső konfliktusai is befolyásolhatják az ukrajnai események alakulását – mondta.

Kapcsolódó írásaink