Külföld

Engedélyezték Ukrajnának, hogy megtámadja Fehéroroszországot

A Csernyihivi területet ugródeszkaként használhatják

Ukrajna megtámadhatja Fehéroroszországot – mondta Mihail Khodarenok nyugalmazott ezredes kommentálva az események alakulását, számolt be róla a Gazeta.ru, tájékoztatott a lenta.ru.

Engedélyezték Ukrajnának, hogy megtámadja Fehéroroszországot
Ezen a 2024. június 30-án készült felvételen a 24. gépesített dandár ukrán katonái egy 122 mm-es önjáró 2s1 Gvozdyka típusú löveggel készülnek tüzelni a Donyecki terület egy meg nem nevezett részén
Fotó: AFP/Handout/Press service of the 24th Mechanized Brigade

„Nem zárható ki teljesen az a lehetőség, hogy Ukrajna megtámadja Fehéroroszországot. A fegyveres határincidensek és provokációk kiterjesztése, majd a helyzet nagyszabású háború szintjére való eszkalálódása elég valószínű” – mondta a katonai szakértő.

Szerinte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Csernyihivi területet ugródeszkaként használhatják az orosz–belorusz határ eléréséhez. Khodarenok azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg feltételezett fehéroroszországi inváziója esetén Oroszországnak át kellene csoportosítania a csapatait, hogy segítsen szövetségesének.

Június végén Minszk közölte, hogy az ukrán fegyveres erők felderítő és támadó drónokat összpontosítottak a fehérorosz határon. Arról is beszámoltak, hogy az ukrán légvédelmi erők a Zsitomir területen összpontosítják a légierejüket.

Kapcsolódó írásaink