Külföld

Zelenszkij csapdába esett, Kijevben kidolgozták a „győzelmi receptet”

Az ukrán elnök közeledik az elfogadás szakaszához

Ahogy a hadi helyzet romlik, az ukránok már attól győztesnek éreznék magukat, ha sikerülne megtartani a területeik nagyobb részét és a tengeri kijáratukat – derült ki az EurAsia Daily szemléjéből.

Zelenszkij csapdába esett, Kijevben kidolgozták a „győzelmi receptet”
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Odd Andersen

Június 30-án Volodimir Feszenko ismert ukrán politikai elemző volt Natalija Moszejcsuk televíziós műsorvezető vendége, és az interjú során a következő párbeszéd hangzott el:

„Az embereknek el kell magyarázni: aki megtartja a fővárost, a területek többségét és a tengerhez való hozzáférést, az nem veszíti el a háborút” – mondta a műsorvezető. Feszenko egyetértett ezzel a véleménnyel, és megjegyezte, hogy korábban Ukrajna nyugati partnerei, köztük Joe Biden amerikai elnök is hasonlóan nyilatkozott.

Ez éles váltás ahhoz képest, hogy korábban még Kijev célja az 1991-es határok helyreállítása, vagyis a totális győzelem volt.

Feszenko rámutatott, hogy Ukrajna számára most „fontosabb az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozás, mint az ideiglenesen megszállt területek visszaszerzése”.

„A területeket utólag is vissza lehet szerezni. Most az állam és a nemzet megőrzése a legfontosabb. És az országot bevinni az EU-ba és a NATO-ba. Ez a győzelmünk receptje” – érvelt a politikai elemző. Moszejcsuk ennek kapcsán azt is megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkijt jelenleg „olyan csapdába terelik, ahol minden döntése rossznak fog tűnni”.

Érdemes megjegyezni, június 27-én az ukrán elnök azt mondta, hogy nem akarja elnyújtani a konfliktust, mert a hadsereg nagy veszteségeket szenvedett a csatatereken.

Kapcsolódó írásaink