Külföld

Továbbra sem vitatják meg a cseh–szlovák nézeteltérést

Az ukrajnai támogatás kérdése miatt romlott meg a két ország viszonya

Petr Fiala cseh kormányfő szerint a cseh–szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden.

Továbbra sem vitatják meg a cseh–szlovák nézeteltérést
Petr Fiala, cseh miniszterelnök
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

„Az együttes üléseken, konzultációkon kulcsszerepe van a kormányfőknek. Robert Fico szlovák miniszterelnök az ellene elkövetett merénylet után még lábadozik, és jelenleg nem tudna részt venni egy ilyen találkozón, ezért nincs értelme foglalkozni ezzel a témával” – jelentette ki Petr Fiala a legfelsőbb cseh vezetők konzultációs találkozója után a prágai Hradzsinban hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

Ezt a témát a jelenlegi helyzetben felvetni a tiszteletlenség jele lenne a szlovák kormányfő irányában – tette hozzá Petr Fiala, aki lényegében megismételte az e témában a múlt héten, Peter Pellegrini szlovák államfő prágai látogatásakor elhangzott nyilatkozatát, amelyet a pozsonyi kormány bírált.

Prága és Pozsony viszonya a cseh kormány márciusi döntése után romlott meg, amikor az Ukrajna támogatásában megmutatkozó eltérő vélemények miatt a cseh fél ideiglenesen leállította a cseh–szlovák kormányközi konzultációkat.

Petr Fiala ismételten kifejtette: a cseh–szlovák kapcsolatok más területeken nagyon jók és szorosak, rendszeresek a konzultációk, s a jó viszony fenntartása, folytatása mindkét fél érdeke.

A cseh vezetők arra számítanak, hogy a NATO közelgő washingtoni csúcstalálkozóján megvitatják a szövetség viszonyát Oroszországhoz, és megerősítik az Ukrajnának nyújtandó támogatás folytatását.

„A csúcstalálkozó egyik feladata az lesz, hogy átfogó stratégiát dolgozzon ki az Oroszországhoz fűződő viszony terén. Oroszországot eddig partnerként kezelte tervezésében a NATO, de Oroszország jelenlegi viselkedése miatt alapvető és rendszerszintű változásra van szükség ezen a téren” – mondta újságíróknak Petr Pavel államfő, aki Csehország képviseletében vesz részt a washingtoni tanácskozáson.

Az elnök szerint a NATO-nak a jövőben nagyobb szerepet kell vállalnia az Ukrajnának nyújtandó segítség koordinálásában.

A cseh kormányfő üdvözölte, hogy az ősztől Mark Rutte volt holland miniszterelnök lesz a NATO új főtitkára. „Nagyon tapasztalt politikusról van szó, akit a barátunknak tekinthetünk” – szögezte le Petr Fiala.

Jan Lipavsky külügy- és Jana Cernochová védelmi miniszter egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.

Kapcsolódó írásaink