Külföld

Több mint háromezer ukrán elítélt már besorozás alatt áll

Az AP szerint „nagyon népszerű a foglyok körében a sorozás”

Több mint 3000 foglyot már feltételesen szabadlábra helyeztek, és be is osztottak különböző katonai egységekhez – írta meg a Mandiner.

Több mint háromezer ukrán elítélt már besorozás alatt áll
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Alfons Cabrera

Ukrajna kibővíti a sorozást, hogy megbirkózzon az akut harctéri hiányokkal: a toborzási erőfeszítések során először fordulnak az elítéltek felé – számol be az AP.

„Véget vethettek ennek, és új életet kezdhettek” – mondja a toborzó a fogvatartottaknak egy délkelet-ukrajnai börtönben a portál szerint.

Bár Ukrajna nem közöl részleteket a csapatok létszámáról vagy az áldozatok számáról, a frontparancsnokok nyíltan elismerik, hogy komoly létszámproblémákkal küzdenek, mivel az oroszok tovább növelik erőiket Kelet-Ukrajnában, és fokozatosan haladnak nyugat felé.

Az AP szerint „nagyon népszerű a foglyok körében a sorozás”.

Több mint 3000 foglyot már feltételesen szabadlábra helyeztek, és be is osztottak különböző katonai egységekhez, miután a parlament a múlt hónapban egy vitatott mozgósítási törvényjavaslatban jóváhagyta az ilyen toborzást – mondta Olena Vysotska ukrán igazságügyiminiszter-helyettes az Associated Pressnek.

Az igazságügyi minisztérium becslései szerint mintegy 27 000 elítélt lehet potenciálisan jogosult az új programra.

„A motiváció nagy része abból fakad, hogy (a rabok) a frontról hősként és nem a börtönből akarnak hazatérni” – mondta Vysotska.

Kapcsolódó írásaink