Külföld

Kijev az új főparancsnokot is menesztheti

Olekszandr Szirszkijt azzal vádolták, hogy megtagadta a parancsokat, és akadályozta egy képviselő munkáját

Olekszandr Szirszkij, az ukrán haderő főparancsnoka – akárcsak elődje, Valerij Zaluzsnij – nyílt konfliktusba került az ukrán elnöki hivatallal. Erről az Eadaily.com szerint július 1-jén a Legitimnij ukrán Telegram-csatorna számolt be egy jól értesült hatósági forrásra hivatkozva.

Kijev az új főparancsnokot is menesztheti
Olekszandr Szirszkij Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka
Fotó: AFP/Armed Forces of Ukraine/Handout

Állítólag Szirszkij leváltása is szóba került, mivel megtagadta Volodimir Zelenszkij utasításainak végrehajtását. A forrás szerint a főparancsnoktól azt követelték, hogy indítson nagyszabású offenzívát.

A csatorna szerint Szirszkij elutasította ezt a kudarcra ítélt tervet, mivel szerinte a megfelelő felszerelés és légi támogatás nélkül egy ilyen „ellentámadás” húsdarálóvá válik, amelyben rengeteg katona fog meghalni.

A forrás idézi Szirszkij nyilatkozatát, amelyben úgy fogalmazott, hogy ezért saját katonái ölnék meg.

Ha ez igaz, az megmagyarázza azt a botrányt, amelyet a Verhovna Rada egyik képviselője, Marjana Bezugla okozott a minap, amikor feljelentést tett a főporancsnok ellen. A politikusnak az volt a baja, hogy Szirszkij nem engedte a frontra utazni, amellyel Bezugla szerint az alkotmányos jogai gyakorlásában akadályozta.

Eddig nem volt ismert, hogy a képviselő miért akarta felkeresni a frontharcosokat és saját szemével látni az első vonalban uralkodó állapotokat.

Kapcsolódó írásaink