Külföld

A Kreml szerint egyértelmű üzenete van a Nemzeti Tömörülés győzelmének

Peszkov úgy véli, az első forduló eredményei egészében az Európában tapasztalható tendenciákat jelzik

A Kreml szóvivője hétfőn a választók akaratának világos jeleként ismerte el Marine Le Pen pártjának, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülésnek (RN) a franciaországi előrehozott parlamenti választások első fordulójában aratott győzelmét.

A Kreml szerint egyértelmű üzenete van a Nemzeti Tömörülés győzelmének
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője
Fotó: AFP/POOL/Alexander Kazakov

„Az első forduló eredményei egészében az Európában tapasztalható tendenciákat jelzik. Várjuk a második fordulót, de máris többé-kevésbé világos számunkra, hogy a franciák kiket részesítenek előnyben” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

A Nemzeti Tömörülést a múltban többször is vádolták azzal, hogy szoros kapcsolatot ápol az orosz vezetéssel. A párt több millió eurós kölcsönt vett fel 2014-ben az Első Cseh–Orosz Banktól. Le Pen orosznak ismerte el a 2014-ben elfoglalt, dél-ukrajnai Krím félszigetet. A párt által a parlamentnek tavaly tett jelentésből az is kiderült, hogy az RN vezetői még az ukrajnai háború kitörése előtt az orosz megszállás alatt lévő Krímbe és Donyeck megyébe látogattak.

Vezetőinek nyilatkozatai alapján az RN megosztott abban a kérdésben, hogy el kell-e ítélni Oroszországot az ukrajnai háborúért.

Az orosz elnök szóvivője kijelentette, hogy az ukrán csapatok koncentrációja a fehérorosz határon Oroszország problémája is, mivel a két ország ténylegesen szövetséges és partner. Hozzátette, hogy a két ország védelmi minisztériuma folyamatos kapcsolatban áll egymással.

Peszkov rámutatott: a Kreml nem ért egyet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Kínáról tett kijelentésével, amely szerint Peking a második világháború óta a legnagyobb háborút szítja Európában. A leköszönő főtitkár azzal vádolta Pekinget, hogy kihívást intéz az észak-atlanti szövetség értékei és érdekei ellen, és katonai támogatást nyújt Oroszországnak.

Kapcsolódó írásaink