Külföld

Napvilágra került Zelenszkijék Biden–Trump-vita utáni reakciója

Zelenszkij Biden számára is problémává válhat

Zelenszkij irodájában „nagy felfordulás” volt Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump vitája miatt – közölte Telegram-csatornáján Alekszandr Dubinszkij, a Verhovna Rada képviselője, aki hazaárulás gyanújával előzetes letartóztatásban van – írta meg a Ria.ru.

Napvilágra került Zelenszkijék Biden–Trump-vita utáni reakciója
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök barátsággal köszöntötte Joe Biden amerikai elnököt
Fotó: NorthFoto

„A legnagyobb felfordulás Trump és Biden vitája után most nem az Egyesült Államokban, hanem Ukrajnában, Zelenszkij elnök hivatalában van. És nem amiatt, hogy az egyiknek sikerült »vesztesnek« neveznie az amerikai elnökjelöltet, mielőtt ez a hivatalban lévő amerikai elnöknek eszébe jutott volna” – írta a képviselő.

Véleménye szerint Kijevben most arra a kérdésre kell választ adni, hogy „mi legyen a következő lépés. Trump győzelmének valószínűségét felmérve Zelenszkijnek (és ha nem érti – akkor Andrej Jermak irodavezetőnek kell – a szerk.) meg kell értenie, hogy a háborút még a választások előtt be kell fejeznie az Egyesült Államokban. Mert azok után gondot okozhat az új elnök terveinek megvalósításában” – mondta Dubinszkij.

Ugyanakkor a képviselő szerint Zelenszkij Biden számára is problémává válhat, ha sikerül újraválasztani.

Az amerikai média egyetért abban, hogy Biden rosszul szerepelt az elődjével, Donald Trumppal folytatott első vitán, amelyet péntek este Atlantában rendeztek.

A hivatalban lévő amerikai elnök dadogott és szünetet tartott, nem mindig fogalmazott meg világosan egy-egy gondolatot, és az esemény végén a lencsevégre került az a pillanat, amikor felesége, Jill lesegítette Bident a lépcsőn. Most politikusok és újságírók arról beszélnek, hogy a demokraták esetleg ejthetik Bident mint képviselőjelöltet, és más jelöltre cserélik le.

Június elején Zelenszkij azt mondta, hogy Trump „vesztes elnök” lenne, ha a választások megnyerése esetén Ukrajna rovására tárgyalna a konfliktus lezárásáról. Biden a vita során többször is „vesztesnek” nevezte Trumpot.

Kapcsolódó írásaink