Külföld

Macron: Eljött az ideje az összefogásnak!

A Nemzeti Tömörülés (RN) a szavazatok körülbelül 33,5 százalékával megnyerte az előrehozott nemzetgyűlési választások első fordulóját június 30-án. Egyelőre úgy tűnik, Emmanuel Macron terve nem jött be: az emberek nem ijedtek meg a „szélsőjobb” előretörésétől. Sőt, emberemlékezet óta nem mentek el ennyien szavazni – rájuk. De mit szól ehhez a francia köztársaság elnöke?

Macron: Eljött az ideje az összefogásnak!
Emmanuel Macron francia elnök is leadtaa szavazatát a parlamenti választások első fordulójában az észak-franciaországi Le Touquet egyik szavazóhelyiségében 2024. június 30-án
Fotó: AFP/Pool/Yara Nardi

„E törvényhozási választások első fordulójának magas részvételi aránya arról tanúskodik, hogy ez a szavazás minden honfitársunk számára fontos, és hogy a politikai helyzet tisztázása a cél” – írta a köztársasági elnök vasárnap este kiadott közleményében.

„Kötelez a demokratikus választásuk. A Nemzeti Tömörüléssel szemben eljött az ideje egy széleskörű, egyértelműen demokratikus és köztársasági összefogásnak a második fordulóra” – tette hozzá.

Ezek szerint Emmanuel Macron úgy értelmezi a választási eredményeket, hogy az emberek Le Penékre és nem a „macronizmusra” mondtak nemet, és kész lenne összefogni azzal az Új Népfronttal is, amelyre a kampányban még azt mondta, hogy ugyanúgy tönkre tenné az országot, mint az RN.

Kapcsolódó írásaink