Külföld

Megkezdődött a kémkedéssel gyanúsított amerikai újságíró pere Oroszországban

A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik

A terembe a perre nagy számban érkezett orosz és külföldi újságírókat csak egy negyedórára engedték be, számol be az oroszhirek.hu.

Megkezdődött a kémkedéssel gyanúsított amerikai újságíró pere Oroszországban
Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke az Evan Gershkovich szabadon bocsátását követelő tábla előtt áll a Fehér Házi Tudósítók Egyesületének (WHCA) vacsoráján, Washingtonban
Fotó: NorthFoto

Az orosz főügyészség szerint Gershkovich, a The Wall Street Journal című napilap munkatársa az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízásából 2023 márciusában Szverdlovszk megyében titkos információkat gyűjtött az Uralvagonzavod Kutatási és Termelési Komplexum Rt. hadiipari vállalatról.

A hatóság szerint törvénysértő tevékenységét az amerikai újságíró gondos konspirációs intézkedések mellett folytatta. Az előzetes vizsgálatot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati osztálya végezte.

Evan Gershkovichot 2023. március végén Jekatyerinburgban vették őrizetbe. Az FSZB szerint megpróbált titkos információkat szerezni az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről. Ha bebizonyosodik a vád, 20 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rá.

Az újságíró nem ismeri el bűnösnek magát. Az amerikai kormányzat többször követelte szabadon bocsátását. Gershkovich kicseréléséről tárgyalások folynak Moszkva és Washington között.

Kapcsolódó írásaink