Külföld

Ukrajna Szirszkij leváltásáról tárgyal

Nyugdíjazás következhet

Ukrán parlamenti képviselők arról kezdtek beszélni, hogy Olekszandr Szirszkij, a fegyveres erők főparancsnoka a katonai kudarcok miatt lemondhat. Erről a RIA Novosztyi számol be, vette észre a lenta.ru.

Ukrajna Szirszkij leváltásáról tárgyal
Olekszandr Szirszkijre, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnokára nyugdíjazás várhat a sorozatos hadi kudarcai miatt
Fotó: AFP/Armed Forces of Ukraine/Handout

Az ukrán tábornokság legfőbb bírálója Marjana Bezuglaja, a Nép Szolgái parlamenti képviselője a főparancsnokot és belső körét vádolja azzal, hogy a védelmi vonalak nincsenek megfelelően felkészülve. Eddig Szirszkijhez fűzték a reményeket, hogy megoldja a katonák problémáit, és legyőzi a frontvonal mentén tapasztalható stagnálást.

A valószínűsíthető leváltók között van Zaluzsnij korábbi helyettese, a nemzetközi biztonsági garanciák végrehajtásáért és a védelmi erők fejlesztéséért felelős elnöki biztos, Jevhen Mojszjuk, valamint az Állami Határszolgálat vezetője, Szerhij Deineko.

Szakértők szerint Szirszkij helyzete hasonló, mint Valerij Zaluzsnijé. Ugyanakkor Denisz Deniszov, az orosz kormány alá tartozó Pénzügyi Egyetem szakértője szerint ez nem lehet más, mint egy információs kampány, és a nyilvánvaló és katasztrofális baklövések hiánya miatt nincsenek valós előfeltételei Szirszkij lemondásának. Emellett a hadsereg parancsnokságában történő bármilyen változás jelenleg nagy kockázatot jelent.

Olekszandr Dudcsak politikai elemző szerint a Szirszkij körüli információs helyzetet szándékosan gerjesztik, hogy a főparancsnokot kritika célpontjává tegyék. Megjegyzi, hogy valószínűleg kampány folyik, hogy kifogásokat találjanak a fronton elkövetett kudarcokra, amelyek a jövőben előfordulhatnak.

Korábban arról számoltak be, hogy Leonyid Kucsma volt ukrán elnök egykori volt tanácsadója, Oleh Soskin Szirszkijt hibáztatta az AFU kudarcaiért a megnövelt katonai támogatás ellenére. A kudarcok között említette egyes lakott területek feladását és azt, hogy nem sikerült visszafoglalni a harkivi hídfőállást.

Kapcsolódó írásaink